På Sveriges väg mot en biobaserad samhällsekonomi är innovation och produktutveckling av vår träråvara ett av de viktigaste stegen. Det handlar både om lönsamheten i vår exportindustri och om klimatet på vår jord. Sverige är till 70 procent täckt av skog – och det kan vi göra mer av.
I takt med samhällsomvälvningar, som digitaliseringen av media och därmed minskad efterfrågan på pappersmassa, svag konjunktur och en stark kronkurs har Sveriges export av traditionella skogsprodukter minskat under de senaste åren.
Exporten är den huvudsakliga avsättningen för svensk skogsråvara och därför måste Sverige kraftsamla kring innovation, höja förädlingsvärdet och jobba på nya marknader. Regeringen ökar därför anslaget för forskning om skogsråvaror och biomassa med totalt 100 miljoner kronor under 2014–2016.
I regeringens satsning ”Skogsriket” utmanas skogssektorn att öka exporten av skogsprodukter och tekniskt kunnande med 20 procent till 2020. Därför satsar Landsbygdsdepartementet på ett intensivt exportfrämjande arbete under 2014.
Det handlar om att behålla jobben ute i landet och att skapa fler där skogsråvaran finns – på landsbygden. Om näringen når denna målsättning skulle det kunna medföra att flera tusen nya arbetstillfällen skapas inom skogsbruk och skogsindustri på drygt tio år. Men vi ska också hjälpa till.
Landsbygdsdepartementet har identifierat en snabbt växande efterfrågan på svenskt trä till möbeltillverkning i Kina. Under 2013 ökade den svenska exporten av sågat virke till Kina med 19 procent. Yngre kinesiska konsumenter uppskattar möbler i furu och design blir allt viktigare.
Spännande trender i väst uppmärksammas allt mer i Kina. Vi har alla chanser att visa vår vackra, ljusa fura, både som möbelråvara och ytskikt. Svenska bedömare räknar också med att vi kan öka vår export av pappersmassa till Kina eftersom digitaliseringen av media medför att det blir svårare för Kina att köpa in returpapper till sin papperstillverkning.
Urbaniseringen i Kina går snabbt och här öppnas också möjligheter för svenska trähus. Sverige kan visa att brandfara, som många marknader uppfattar som en risk med trähus, inte längre är ett problem och vi kan visa att vår råvara kommer från hållbart brukade skogar.
Det handlar om att lyfta trähusbyggande som hållbart, förnybart, klimatsmart och snabbt att bygga.
Eskil Erlandsson(C) landsbygdsminister