Kan utvecklas utan bilbro

Älvsbackabron är ett strålande bevis på att man kan knyta ihop stadsdelar utan bil.

Not Found2014-05-20 05:44
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Valdagen närmar sig. Söndagen den 25 maj är det dags att folkomrösta om Centrumbron. Vi i Intresseföreningen Centrumbron vill klargöra grunden till vårt ställningstagande.

Så här skriver Trafikverket i den fördjupade planen ”Skellefteåprojektet” (del 1 sidan 6): ”Fördjupning har även gjorts för att belysa vad som händer med fördelningen av trafiken om centrumbron och andra åtgärder som föreslås i nollalternativet inte genomförs. Sammantaget står sig Östra leden som det alternativ som avlastar centrum mest – med eller utan centrumbro.”

I debatten hörs ofta att det bara är åtta procent av trafiken på E 4 som är genomfartstrafik. Vad man glömmer tala om är att inom dessa åtta procent ryms nästan all den tunga trafik som dagligen passerar Skellefteå, en trafik som står för cirka 70 procent av de miljöfarliga utsläppen. Därför är flytten av E 4 det alternativ som avlastar centrum mest – med eller utan centrumbro.

Uppe på Solbacken tvingas nu kommunen till åtgärder som från början inte var planerade eller budgeterade. Det berör nästa ämne; mänskligt beteende. Kommunen kalkylerar med en trafikvolym på 5 000 bilar över Centrumbron, volymer som enbart omfördelats.

All internationell expertis säger samma sak, underlättar man för biltrafik, så ökar den. Frågan vi ställer oss är vilket mänskligt beteende den nya bron vid Nordanå kommer att utlösa? Den frågan har inte utretts eftersom bron, på papperet, är en vanlig stadsgata. Man har inte beaktat att bron överbrygger en ganska stor barriär, älven.

Förespråkarna säger att Centrumbron är nödvändig eftersom den knyter ihop stadsdelar på ett sätt som kan få Skellefteå att växa. Vi menar att Älvsbackabron är ett strålande bevis på att man kan knyta ihop stadsdelar utan bil.

Kostnaden för Älvsbackabron var 32 miljoner kronor, vilket innebär att vi skulle kunna få nästan sju sådana broar för den budgeterade kostnaden för Centrumbron. Vad skulle en massiv satsning på cykel- och gångbroar innebära för vår innerstadsmiljö och stans framtida utveckling? Var finns visionerna om att minska vår klimatpåverkan och biltrafiken?

Till sist, det viktigaste av allt, gå och rösta. Låt oss skicka ett tydligt budskap till våra politiker. Låt oss sätta punkt för brodebatten den 25 maj.

Mikael Karlsson sekreterare Intresseföreningen Centrumbron Fotnot: Med dagens debattartiklar från företrädare för nej-sidan, och med morgondagens debattartikel från kommunalrådet Lorents Burman (ja-sidan), avslutas debatten om Centrumbron före folkomröstningen på debattplats.

Läs mer om