Kan man lita på statistik

Krönika. Två personer, eller organisationer, kan redovisa samma statistik på helt olika sätt. Och ingen av dem behöver nödvändigtvis ljuga.

Not Found2015-04-22 05:42
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det bukar heta att allt går att bevisas med statistik.

Okej, det är kanske lite överdrivet men helt fel är inte påståendet. Två personer, eller organisationer, kan redovisa samma statistik på helt olika sätt. Och ingen av dem behöver, faktiskt, nödvändigtvis ljuga. Allt beror på hur innehållet i statistiken presenteras. Det är ju så lätt att hoppa över de negativa bitarna och lyfta fram det positiva.

Statistikens något skamfilade rykte har inte förbättrats i dagens digitala samhälle där vi bombarderas med tabeller och tjusig grafik. Här kan media göra stor nytta genom att kritiskt granska och plocka bort en del konstigheter.

Men även radio, tv och tidningar blir överösta med statistik och det blir lätt en och annan miss. I programmet Medierna i radions P1 gavs nyligen några exempel på sådana missar.

Det handlade om Dagens eko som hade rapporterat att visstidsanställningarna i Sverige blivit fler. Det är i och för sig sant, men lyssnarna fick nog uppfattningen att ökningen skett de senaste åren. I Ekots rapportering berättades nämligen inte att ökningen skedde på 1990-talet och antalet sedan dess legat på en ganska stabil nivå.

Någon vecka senare var det SVT som rapporterade att 225 000 pensionärer lever under fattigdomsgränsen i Sverige. Nästan en fördubbling sedan 2006.

Det låter onekligen illa. Men den stora ökningen skedde 2007 och det berodde inte på att pensionärerna fick mindre pengar det året. Det jobbskatteavdrag som alliansregeringen införde påverkade nämligen statistiken.

– När de som förvärvsarbetade blev rikare, då blev andelen fattiga pensionärer statistiskt sett större, säger Ola Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten till Medierna.

Sedan dess har antalet fattiga pensionärer pendlat mellan 200 000 och 250 000.

Fattigpensionärer är, liksom visstidsanställningar, en politiskt laddad fråga med starka intresseorganisationer som vill styra i passande riktning. En påstådd ökning eller minskning blir ett påstående som kan påverka debatten och i slutändan möjligen också de politiska besluten.

Desto viktigare då att det blir rätt vid presentationen, konstateras i Medierna.

Bengt Enqvist

tidigare redaktionschef på Norran

Statistikens något skamfilade rykte har inte förbättrats i dagens digitala samhälle.

Läs mer om