Kameraförbud allt vanligare

Krönika. I vintras var det en annan debatt om krav på fotoförbud – då vid olyckor. Utryckningsfordon har problem med nyfikna människor som står i vägen och fotograferar eller filmar vid olyckor. Även här handlar det om integriteten.

Not Found2016-05-16 05:57
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förmodligen finns det någon statistik som visar hur många privatpersoner som har tillgång till kamera i dag och hur många som hade det för, låt oss säga, 10–15 år sedan.

Men någon statistik behövs å andra sidan inte, alla vet ändå att skillnaden är stor. För numera finns ju kamera i mobilen och även de som ställer ganska stora krav på sina bilder klarar sig bra med bara en mobiltelefon i fickan.

Men att kameran numera blivit var mans/kvinnas egendom innebär inte att alla plötsligt blivit fotografer. Om man med fotograf menar en som har både yrkeskunnande och erfarenhet – och gott omdöme.

Det är det sista som, tyvärr, alltför ofta saknas och som orsakar ibland små, ibland stora debatter med krav på att kameror borde förbjudas.

Nu senast handlade diskussionen om det lämpliga i att fotografera och filma på sjukhusen under en förlossning. Flera landsting har redan infört förbud, eller i alla fall ställer krav på att den som vill fotografera frågar först och följer personalens anvisningar.

Anledningen är att anhöriga ibland fotar och filmar så mycket under förlossningen att barnmorskorna upplever det som ett arbetsmiljöproblem. En alltför ivriga pappa, mån om att få en bra vinkel och lite närbilder, kan vara i vägen helt enkelt.

Men det handlar också om personalens integritet. Personal har blivit smygfilmade, utan att bli tillfrågade, och uthängda på sociala medier.

I vintras var det en annan debatt om krav på fotoförbud – då vid olyckor. Utryckningsfordon har problem med nyfikna människor som står i vägen och fotograferar eller filmar vid olyckor. Även här handlar det om integriteten.

”Har jag varit med om en olycka skulle jag inte vilja hitta mig själv på sociala medier efteråt”, hette det i en kommentar.

Även på gymmet, i simhallen och i skolans omklädningsrum kan kameran missbrukas. Alla vill inte fotas mer eller mindre halvnakna och undersökningar på skolor visar att många elever inte duschar i skolan. De är rädda för att bli smygfotograferade eller filmade och utlagda på nätet.

Det trista med förbud är förstås, som vanligt, att det drabbar alla. Inte bara den lilla klick som ställer till med problemen.

Bengt Enqvist tidigare redaktionschef på Norran Även på gymmet, i simhallen och i skolans omklädningsrum kan kameran missbrukas.

Läs mer om