Jordbruket måste få högre prioritet i biståndsarbetet

Replik. Tre fjärdedelar av befolkningen i Afrika söder om Sahara är beroende av, och har sin sysselsättning i, jordbrukssektorn. Stora satsningar måste göras på ett lönsamt, produktivt och hållbart jordbruk. Produktionen per ytenhet, per liter vatten och per arbetad timme måste öka.

Not Found2016-07-12 21:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Torbjörn Petterssons (chef för Sidas Afrikaavdelning) replik ” Därför har We Effect fel i sin analys” publicerad på norran.se torsdagen den 7 juli 2016.

Det är oroväckande att Sida i sitt underlag till en ny regional politik för Afrika söder om Sahara bara nämner jordbrukets roll en gång. Sverige bör satsa kraftfullt, tveklöst och tydligt på just jordbruksbiståndet. Det är ett effektivt sätt att bidra till FN:s globala mål att utrota hunger och fattigdom.

Vi är medvetna om att satsningar på jordbruket återfinns i de nationella strategierna. Men det är inte tillräckligt. Om jordbruksfrågan samtidigt negligeras i den övergripande samarbetsstrategin för regionen måste den sammantagna intentionen ifrågasättas.

Torbjörn Pettersson, chef för Sidas Afrikaavdelning, skriver att Sidas satsningar på jordbruk ser till hela värdekedjan och har gått från att stödja produktion av råvaror till att satsa på förädling och marknad.

We Effect välkomnar de satsningarna men bönderna behöver först mat på bordet och explicita satsningar på jordbrukets produktivitet.

Tre fjärdedelar av befolkningen i Afrika söder om Sahara är beroende av, och har sin sysselsättning i, jordbrukssektorn. Stora satsningar måste göras på ett lönsamt, produktivt och hållbart jordbruk. Produktionen per ytenhet, per liter vatten och per arbetad timme måste öka.

Få afrikanska stater lever i dag upp till löftet i Maputodeklarationen om att låta tio procent av landets budget gå till jordbruk. Allt mindre av biståndet från OECD-länderna, inklusive Sveriges, går till jordbruket.

Det signalerar för omvärlden att jordbruket har låg prioritet. En kraftfull regional biståndspolitik från Sverige, som betonar jordbrukets betydelse, skulle kunna sporra länderna söder om Sahara att själva satsa mer på jordbruket.

Sida skriver att utmaningarna är stora men utvecklingsmöjligheterna många för det afrikanska jordbruket. Vi delar den slutsatsen och ser fram mot att jordbruk får större utrymme i det svenska utvecklingssamarbetet – både i teori och i praktik – framöver.

Anneli Rogeman vd We Effect 18541236

Läs mer om