Replik på Mikael Bengtssons ledare ” Många hinder på demokratins bana” publicerad i Norran och på norran.se lördagen den 21 maj 2016.
Mikael Bengtsson, jag ogillar din kritik mot mig i lördagens ledare (”Många hinder på demokratins bana”, 21/5 2016).
Men jag är beredd att dö för din rätt att framföra den.
Du skrev att det var något underligt att just jag ställer kritiska frågor angående kommunfullmäktiges ordförandes omstart av debatten kring centrumbron. Borde jag inte i första hand hävda Tomas Marklunds rätt att uttrycka sina åsikter?
Alla människor ska äga samma grundläggande rätt till yttrandefrihet. Där är vi eniga. Men många väljer att för en tid ta på sig en roll, eller ett ansvar, som gör att de blir begränsade i vilka åsikter de faktiskt kan uttrycka. Det gäller exempelvis kommunfullmäktiges ordförande.
Det är inte folkomröstningen som förhindrar Skellefteå kommun från att bygga centrumbron. Nej, det är att kommunfullmäktige i juni 2014 beslöt att följa omröstningens resultat och att kommunens majoritetsparti i och med det lovade att inte bygga bron. När Skellefteborna gick till val i september 2014 var därmed förutsättningen att det inte gick att rösta vare sig för eller emot ett brobygge.
Det finns en person som har ett särskilt ansvar att värna legitimiteten och värdet av kommunfullmäktige som kommunens högsta demokratiska forum. Det är dess ordförande Tomas. Marklund Men det verkar han inte låtsas om. Han reducerar brofrågan till utfallet av omröstningen och sänker därmed värdet på fullmäktiges beslut till noll.
Det finns två sätt för Skellefteås socialdemokrater att få bygga sin efterlängtade bro. Det ena är maktfullkomligt. Tack vare sin majoritetsposition kan de rösta igenom brobygget när som helst i kommunfullmäktige. Det vore ett svek mot det förtroende som väljarna gav dem i valet 2014 och det är orsaken till att de rimligtvis inte kommer göra så. Det andra är demokratiskt. De kan ge Skellefteborna möjlighet att rösta om frågan. Detta sker enklast genom att de väcker den som en valfråga 2018.
Tills vidare gäller fullmäktiges ställningstagande från juni 2014.
Om Tomas Marklund inte är villig att försvara giltigheten i det beslutet bör han ”hålla klaffen” eller avgå.
Andreas Westerberg(L)
gruppledare i Skellefteå
Svar direkt: Det här är en oerhört intressant och viktig fråga: När kliver en person med ett politiskt hedersuppdrag, i det här fallet kommunfullmäktiges ord-
förande, in i den rollen och när kliver hen ur den.
Frågan är så principiellt intressant och viktig att jag här och nu uppmanar Liberalernas gruppledare Andreas Westerberg att skriva en motion i ämnet. Föreslå att kommunens samtliga partier sätter sig ner vid förhandlingsbordet och enas om regler för vad en
kf-ordförande får göra och vad hen inte får göra.
Håller med dig: Så länge inget annat beslut är fattat så gäller kommunfullmäktiges ställningstagande från juni 2014: folkomröstningens utslag ska följas. I själva brofrågan delar jag i stort din uppfattning
Men därmed inte sagt att frågan är politiskt död.
Det ska bli intressant att se hur Socialdemokraterna handskas med den här frågan. Det hade varit bra om något av kommunalråden – Lorents Burman (S) eller Maria Marklund (S) – gjorde ett klarläggande.
Mikael Bengtsson
politisk redaktör på Norran
Många hinder på demokratins bana