När opinionssiffrorna slår i golvet kan man alltid hala fram kortet där det står språktest.
Det gjorde Folkpartiet inför valet 2002 och kammade hem 13,4 procent av rösterna.
I onsdags var det dags igen. I ett desperat försök att stiga i opinionsmätningarna fastslog en folkpartistisk kvartett, med partiledare Jan Björklund (bilden) spetsen, att det bör införas språkkrav för att få svenskt medborgarskap (DN Debatt 28/1 2015).
Tillsammans med att utfärda tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta, och undanta färre grupper från försörjningskravet vid anhöriginvandring, antas det påskynda integrationen. Som kronan på verket ska den som kan försörja sig själv belönas med ett permanent uppehållstillstånd.
Förutom att flera av teserna, som känns ungefär lika moderna som katekesen, skriker populism kommer de sannolikt inte att bidra till ökad integration. Det finns i dagsläget ingenting som tyder på att det är enklare att komma in i samhället om det är osäkert hur länge man får stanna och för all del inte heller när man saknar partnern vid sin sida.
Därför är det knappast förvånande att hela Folkpartiets partistyrelse inte sluter upp bakom utspelet. Det är också en lågoddsare att migrations- och integrationspolitik kommer att utgöra en skarp konfliktlinje på partiets landsmöte.
Det betyder inte att det är dåligt att punkten står på dagordningen. Särskilt inte eftersom det finns godbitar i FP-utspelet som bör verkställas, som avskaffat vårdnadsbidrag, moderniserad arbetsrätt och bibehållet rut-avdrag.
Däremot är det illavarslande att såväl Folkpartiet som Kristdemokraterna, i en tid när omvärlden är oroligare än någonsin, inte kan diskutera integration utan att blanda in migration. Förhoppningsvis håller sig övriga allianspartier borta från den sortens sammanblandningar.
Susanne Nyström
ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån
Förutom att flera av teserna skriker populism kommer de sannolikt inte att bidra till ökad integration.