Inrätta vårdcentraler för personer med kronisk cancer

Debatt. Det innebär att vårdcentralen har en kvalitetsstämpel för kronisk cancer. Där finns specialistutbildad personal som är kunnig på underhållsbehandlad cancer och som vet vad som är bäst för den enskilde patienten.

Not Found2016-02-17 10:44
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om några år kommer en miljon svenskar att ha eller ha haft cancer.

Det gör cancer till den vanligaste sjukdomen i Sverige.

Fortfarande är cancer starkt förknippat med död, men faktum är att 60 procent överlever sin cancersjukdom.

Statistiken för överlevnad har haft en fantastisk utveckling och många lever i dag med vad vi kallar kronisk cancer.

Alla botas inte, men effektiva läkemedel gör det möjligt att leva vidare. En del går tillbaka till jobbet, andra går ner på deltid, någon är hemma. En är 38 år, en annan 82.

Livet kan se olika ut men gemensamt för dem som har cancer som kronisk sjukdom är att man ibland kan behöva uppsöka vården. Biverkningar kan dyka upp fler år senare, ett nedsatt immunförsvar ger infektioner, en ny smärta kan behöva utredas.

Primärvården, dit man är hänvisad, har ingen beredskap för detta. Och det kan vi förstå. Det är orimligt att en läkare i allmänmedicin även ska ha specialistkunskap om mer än 200 olika cancersjukdomar.

Men det gör också att det kanske inte upptäcks att de symptom en patient har beror på den underhållsbehandling för cancer som personen står på, eller att ett annat symptom är en sen biverkning av en tidigare behandling. Eller att underhållsmedicinen ger besvär.

Det är heller inte lämpligt att personer med kronisk cancer hamnar i ett väntrum bredvid hostande influensa- och infektionssjuka eftersom de i de allra flesta fall är infektionskänsliga på grund av nedsatt immunförsvar. Lika illa är det att bli sittande på en sjukhusakut i timslånga köer bara för att få veta att de ingenting kan göra eftersom besvären inte är just akuta.

Vårt förslag är att cancercertifierade vårdcentraler införs. Det innebär att vårdcentralen har en kvalitetsstämpel för kronisk cancer. Där finns specialistutbildad personal som är kunnig på underhållsbehandlad cancer och som vet vad som är bäst för den enskilde patienten.

Kanske behövs ett sjukhusbesök, kanske kan vårdcentralen hantera ett problem som uppstått. Det viktiga är att patienten får ett snabbt och professionellt medicinskt omhändertagande.

Detta är vårt krav till folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S).

Vi hoppas att han tar med sig förslaget och ser till att cancercertifierade vårdcentraler snarast blir verklighet.

Katarina Johansson ordförande Nätverket mot cancer Kerstin Holmberg vice ordförande Nätverket mot cancer Margareta Haag vice ordförande Nätverket mot cancer 18541365

Läs mer om