En av dagens stora utmaningar på jämställdhetsområdet är kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden och deras löneutveckling.
I dagens Sverige tjänar kvinnor i genomsnitt 3,6 miljoner kronor mindre under sin livstid än män. Även om kvinnor knappar in på mäns inkomster går utvecklingen alldeles för långsamt; med dagens takt uppnår vi jämställda löner först om 45 år.
Att kvinnor tjänar mindre påverkar även deras framtida pension. Hälften av alla kvinnliga pensionärer tvingas leva på 5 000–8 000 kronor per månad.
Sjukvården är en kvinnodominerad sektor där lönenivåerna är lägre och karriärmöjligheterna färre än inom den privata sektorn där fler män arbetar. Utbildning måste löna sig och så är det inte i dag, speciellt inte inom sjukvården. För en specialistutbildad sjuksköterska tar det i genomsnitt 19 år att tjäna igen sin utbildning.
Vi vill införa karriärtjänster för sjuksköterskor för att utbildning ska löna sig även inom kvinnodominerade yrken; ett lönelyft (utöver ordinarie löneöversyn) på 5 000 kronor i månaden. Kriterier för att vara aktuell för en karriärtjänst är att man är specialistutbildad sjuksköterska, har förmågan att stötta kollegor i utvecklingsarbetet, håller sig ajour med aktuell forskning och nya rön samt är drivande i utvecklingsarbetet på arbetsplatsen.
Jämställdhet är en viktig fråga för Folkpartiet. Kvinnor och män ska ha samma rättigheter och möjligheter även i yrkeslivet.
Marianne Normark(FP) gruppledare för Folkpartiet i Västerbottens läns landsting
Carin Hasslow(FP) ledamot för Folkpartiet i Västerbottens läns landsting
IngMarie Westh(FP) andre vice ordförande och ledamot för Folkpartiet i Västerbottens läns landsting
Thommy Bäckström(FP) ledamot för Folkpartiet i Västerbottens läns landsting
Margareta Carlbäck(FP) ledamot för Folkpartiet i Västerbottens läns landsting
Carl Larsson(FP) ledamot för Folkpartiet i Västerbottens läns landsting
Nicke Grahn(FP) ledamot för Folkpartiet i Västerbottens läns landsting