Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk

Debatt. De flesta av oss har både mediakonvertrar, trådlösa nätverk och andra enheter som troligtvis saknar batterier och därför behöver elkraft för att vår kommunikation ska fungera. Även om din laptop och mobiltelefon har batterier så behöver du snart ladda dem, och hur gör du då?

Not Found2016-05-19 16:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När övre delen av den 332 meter höga Häglaredsmasten på Trollberget öster om Borås (bilden) rasade ner i skogen på söndagskvällen (16/5 2016) gav det oss en påminnelse om att ingen kedja är starkare än sin svagaste länk.

Förutom ett kortare strömavbrott slogs radio- och telekommunikationen ut i området.

Borås Tidning skriver om läget gällande kommunikation på måndag morgon under rubriken ” Kommunen kan inte nå ut med viktig information”.

Bland annat står det: ”Exakt när sändningarna kan komma igång i FM-nätet igen är oklart. – Vi jobbar på så fort som möjligt, men som det ser ut hoppas vi att vi att man kan höra P4 Sjuhärads sändningar igen någon gång på förmiddagen, säger Marcus Hartmann, presschef för Teracom.”

För att kunna lämna information till berörda vid tillfällen av kris och beredskap i samhället så har P4 en funktion som beredskapskanal. En kanal ingående i FM-nätet som vid mastraset blev utslagen.

Även om Teracom kört ut mobila master så klarar dessa inte av att helt ersätta TV- och radionätet för de hushåll som drabbats. Det kommer att dröja lång tid innan ”informationssamhället” fungerar normalt igen. Det räcker med att en länk i ”kommunikationskedjan” brister för att det ska få stora konsekvenser i samhället.

Men det behövs även en tillförlitlig elkraftförsörjning för att ”informationssamhället” ska fungera. Blir det ett strömavbrott där du bor uppstår troligtvis ganska fort samma problem med att se på tv, lyssna på radio samt följa nyhetsförmedlingen på internet.

Om du drabbas av ett strömavbrott fungerar då din uppvärmning och kommunikationen i din bostad?

De flesta av oss har både mediakonvertrar, trådlösa nätverk och andra enheter som troligtvis saknar batterier och därför behöver elkraft för att vår kommunikation ska fungera. Även om din laptop och mobiltelefon har batterier så behöver du snart ladda dem, och hur gör du då? Hur gör alla dina grannar i samma situation?

Den 11 mars 2004 anordnade, LTU (Luleå tekniska universitet) tillsammans med IT Västerbotten en ”Hearing om försörjning av bredbandsnät” där bland annat representanter för regeringens IT-politiska strategigrupp, Post- och telestyrelsen (PTS), Svenska Stadsnätsföreningen, Telia Sonera, Västerbottens läns landsting etcetera deltog. Det blev på sin höjd en notis i någon tidning, sedan ganska tyst.

Vem har ansvaret? Är det alltid någon annan?

Vi kan tycka att samhället borde vara mer skyddat för händelser som stör kommunikation och elkraftförsörjning men ingen kedja är starkare än sin svagaste länk.

Så, hur gör vi så att platsen där vi bor inte är den svagaste länken i kedjan?

Vad gör du?

Martin Lundmark universitetslektor i elkraftteknik, Luleå tekniska universitet, Skellefteå 18541295

Läs mer om