Individanpassat brandskydd räddar liv

Debatt. Många som dör i bränder har någon form av funktionsnedsättning eller är påverkade av alkohol. Det är personer som inte alltid kan släcka en brand eller klarar av att ta sig ut ur bostaden när det börjar brinna.

Not Found2016-10-23 11:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ny forskning visar att kommunerna brister i brandskyddet till äldre.

Med ett förstärkt och individanpassat brandskydd, och bättre samverkan mellan socialtjänsten, hemtjänsten och räddningstjänsten, skulle färre äldre dö i bränder.

Under förra året dog två personer i bränder i Västerbotten, enligt preliminär statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). I hela landet dog 112. Över hälften av de omkomna var 65 år eller äldre.

Många som dör i bränder har någon form av funktionsnedsättning eller är påverkade av alkohol. Det är personer som inte alltid kan släcka en brand eller klarar av att ta sig ut ur bostaden när det börjar brinna.

Samtidigt som antalet äldre ökar i Sverige, bor allt fler kvar i sina egna bostäder. Samhällets inriktning är att de äldre ska få den vård och den omsorg som de behöver i sin egen bostad. Trots detta tas sällan brandskyddet med i anpassningen av bostaden.

För en tid sedan presenterade Karlstads universitet en undersökning om hur kommunerna hanterar brandskyddet, genomförd på uppdrag av MSB.

I undersökningen uppgav endast hälften av kommunerna, 52 procent, att de jobbar med förstärkt och individanpassat brandskydd för extra riskutsatta människor. Av de kommuner som jobbar med individanpassat brandskydd är det dock många som inte arbetar på det systematiska sätt som MSB kräver i sina riktlinjer.

Brandskyddsföreningen arbetar för ett brandsäkrare Sverige.

Vi vill ha ett samhälle där ingen människa dör eller skadas allvarligt i en brand.

Därför vill vi att alla kommuner ska erbjuda ett förstärkt och individanpassat brandskydd till dem som behöver det. Lösningarna behöver inte vara kostsamma. Relativt enkla åtgärder som flamsäkra sängkläder, rökförkläde, extra släcksystem och spisvakt ger ett bra skydd mot brand.

Räddningstjänsten i våra kommuner har redan i dag stor kunskap om hur ett förstärkt och individanpassat brandskydd bör se ut för extra riskutsatta personer. Kunnig personal från hemtjänst och socialtjänst har också erfarenhet av att bedöma vilka personer som behöver förstärkt brandskydd.

Därför anser Brandskyddsföreningen att det behövs bättre samverkan mellan olika kommunala aktörer.

På så vis skulle många fler liv kunna räddas.

Anders Bergqvist generalsekreterare Brandskyddsföreningen Sverige 18541238

Läs mer om