I Sverige ska alla ha råd att skilja sig

Debatt. Vid en skilsmässa ska normalt en bodelning göras. Situationen blir naturligtvis svårare om någon av parterna inte vill gå vidare med en bodelning. Många kvinnor lider ekonomiskt och känslomässigt av att män de tidigare varit gifta med förhalar processen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Not Found2018-08-23 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har jag råd att skilja mig?

40 procent av svenska kvinnor anser att deras ekonomi utgör ett hinder för att kunna separera.

Men ekonomin ska inte behöva utgöra ett hinder för att lämna en relation.

Den ekonomiska friheten är central för egenmakten. Därför anser vi Centerkvinnor att det måste bli betydligt enklare och billigare att genomföra en bodelning.

Drygt 52 000 personer gifte sig 2017. Förutom att gifta sig av kärlek har parterna ett bättre juridiskt skydd som gifta än som sambos. I alla fall i teorin.

Ungefär hälften av alla äktenskap i Sverige slutar med skilsmässa. Efter sommarens kanske sista tappra försök att hålla ihop, fattar just nu många beslut om skilsmässa.

Vid en skilsmässa ska normalt en bodelning göras. I en svår tid ska då människor med gemensamt hem, och kanske gemensamma barn, komma överens om praktikaliteter. Situationen blir naturligtvis svårare om någon av parterna inte vill gå vidare med en bodelning.

Många kvinnor lider ekonomiskt och känslomässigt av att män de tidigare varit gifta med förhalar processen.

Om parterna inte kommer överens om bodelningen kan båda eller en av dem ansöka hos tingsrätten om att en bodelningsförrättare ska utses. Men en sådan juridisk process kan dra ut i det närmast oändliga om den ena parten vill förhala.

Detta får långtgående konsekvenser för den ekonomiskt svagare parten – som oftare är kvinna än man.

I 80 procent av de fall som når bodelningsförrättare är det en av parterna som förhalar – den ekonomiskt starkare. Det gör att parterna inte kommer någon vart och bodelningen drar ut på tiden, inte sällan i många år.

Konsekvenserna för den ekonomiskt svagare parten kan bli avslag på banklån, en svår boendesituation, processen kan vara psykiskt påfrestande och ekonomin slå i botten. Den starkare parten kan bo kvar i det gemensamma hemmet, använda gemensamma fordon och lös egendom som finns i hemmet.

I dag saknas verkningsfulla åtgärder för att kunna skynda på den part som inte vill vara behjälplig vid bodelning. Vi vill därför att det ska bli enklare att genomföra en bodelning inom ett års tid efter separation. Kostnaden för bodelning ska delas lika och vite ska kunna utgå vid underlåtenhet att bidra till avslut av en bodelningsprocess.

Alla ska ha råd att skilja sig.

Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna

Gabriella Rymark, ordförande Centerkvinnorna i Skellefteå

Läs mer om