Hyresgästföreningens agerande leder till fler bostadsrätter

Replik. Hyresgästföreningen har genom sitt agerande varit mer framgångsrik i att styra utvecklingen mot fler bostadsrätter än att skapa förutsättningar för fler hyresrätter.

Not Found2016-11-01 19:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Leif Hedvalls (ordförande Hyresgästföreningen Norra Västerbotten) och Adam Anderssons (förhandlare Hyresgästföreningen Norra Västerbotten) replik ” Det är långt ifrån olönsamt att äga bostadsfastigheter”, publicerad på norran.se onsdagen den 26 oktober 2016.

Hyresgästföreningen, genom Leif Hedvall och Adam Andersson, har svarat på vår debattartikel (”Farligt om Skellefteå hamnar på efterkälken”, Norran 14/10 2016). I den påpekar vi att Skellefteå riskerar att hamna på efterkälken, bland annat ur ett tillväxtperspektiv.

Skellefteå har historiskt sett haft lägre hyresnivåer än omkringliggande jämförbara orter. Det är riktigt att höga hyresnivåer i sig inte skapar tillväxt men det ger rimliga förutsättningar för att utöva en fastighetsförvaltning med kvalitet på en tillväxtort – vilket Skellefteå är.

Hyresgästföreningen vill i sin replik visa på hur lönsamt det är att äga fastigheter genom att hänvisa till en totalavkastning på 10,6 procent för 2015. Det vore dock en välgärning om Hyresgästföreningens representanter kan lära sig att skilja på totalavkastning och direktavkastning.

I begreppet totalavkastning ingår nämligen också en realiserad eller orealiserad värdeökning på fastigheten. När Hyresgästföreningen använder sig av totalavkastning som ett mått på lönsamhet kan det därför likställas med att uppmuntra fastighetsägare att sälja till en bostadsrättsförening – för det är då man får högst totalavkastning.

Som en följd av detta har Hyresgästföreningen genom sitt agerande varit mer framgångsrikt i att styra utvecklingen mot fler bostadsrätter än att skapa förutsättningar för fler hyresrätter.

Utöver detta har vi flera exempel där Hyresgästföreningen nekat hyresgäster att få standardhöjande åtgärder som hyresgästerna själva efterfrågat och varit beredda att betala för.

Branschorganisationen Fastighetsägarna värnar om och strävar efter att utveckla hyresrätten som boendeform, vilket man inte kan påstå att Hyresgästföreningen gör.

För dem är det allt övergripande målet inte fler bostäder utan så låga hyror som möjligt – vilket givetvis påverkar fastighetsägarens möjligheter att underhålla sitt bestånd. Hyresgästföreningen framstår allt mer som en förening för de som redan har en bostad, men man värnar inte de som står utanför bostadsmarknaden.

Vidare skriver Hyresgästföreningen att man inte får jämföra hyresnivåer mellan Skellefteå och Umeå. Oss veterligen finns det inget tankeförbud i att jämföra rimligheten i hyresnivåer mellan olika orter – att man inte kan åberopa det i Hyresnämnden är en annan sak.

Verkligheten är den att i Umeå är medelinkomsten lägre och hyresnivåerna högre än vad de är i Skellefteå (”Norrlands mest attraktiva kommun att leva och bo i”, NAI Svefa januari 2016).

Avslutningsvis, Hyresgästföreningen påstår att flera ”andra” anser att de har lyckats utmärkt med att bidra till Skellefteås utveckling – det vore intressant att få veta vilka som har gett dem denna eloge och i vad detta har bestått.

Monika Lundberg marknadsområdeschef nord, Fastighetsägarna Mittnord Peter Sörman näringspolitisk chef, Fastighetsägarna Mittnord 18541234

Läs mer om