När jag nyligen på Facebook lade ut att jag gått med i årets upplaga av ”Sober October” fick jag snabbt svar från personer som helt valt bort alkoholen i sina liv.
Övrig respons var lite långsammare.
Självklart skulle vi spara mycket pengar, och mycket lidande, om det inte fanns alkohol och andra droger. Men så ser inte verkligheten ut.
Lite grovt brukar man säga att i Sverige så är tio procent nykterister och tio procent alkoholister. Räknar man bort nykterister och alkoholister innebär det att cirka 80 procent av svenskarna konsumerar alkohol på något sätt.
Det är till denna stora grupp som ”Sober October” i första hand riktar sig, inte till de 20 procenten som valt bort, eller borde välja bort, alkohol helt och hållet.
Att avstå från alkohol i en månad är ett sätt för många att bli medvetna om vilken roll alkoholen har i deras liv.
De flesta har inga problem att avstå när de till exempel vet att de ska köra bil. Är det däremot ett problem att ha en vit månad kan det finnas anledning att fundera över om inte alkoholen blivit alltför viktig i ens liv – och sedan försöka göra någonting åt det.
Att avstå från alkohol i en månad, när det bjuds, är också ett sätt att träna sig i att vara solidarisk med de vänner och bekanta som inte klarar av att dricka.
De flesta känner någon eller några som har problem med alkoholen. Är man på fest med en sådan person kan det vara till hjälp att man själv avstår.
Att avstå från alkohol i en månad kan också vara ett sätt att ifrågasätta den centrala roll som alkoholen har i umgängeslivet för väldigt många människor. Måste fest, bjudningar och afterwork vara synonymt med alkoholintag?
Att avstå från alkohol är också ett sätt att leva sig in i hur den nyktra alkoholisten, eller nykteristen, känner sig på firmafester och i andra sociala sammanhang där alkohol är en viktig del. De som helt avstår ifrån alkohol kan ibland känna sig som Ufon eller ovälkomna gäster när alkoholen är det centrala.
Det jag också skulle önska är att ”Sober October” fick större uppmärksamhet i våra församlingar.
Fortfarande finns det en norm, inte minst inom olika väckelserörelser, att man inte ska dricka. Sanningen är dock att det dricks en hel del både i kyrkliga och frikyrkliga kretsar – men det är lite hemligt.
Därför blir också skammen extra stor om någon utvecklar ett alkoholberoende, och många kan då känna sig utstötta, i stället för hjälpta, av församlingsgemenskapen.
Samtalen i församlingarna om ”Sober October” borde leda till att alla församlingar använde alkoholfritt nattvardsvin.
Det är viktigt att nyktra alkoholister kan känna sig trygga oavsett i vilken kyrka de firar nattvard.
Hans Marklund
präst
Självklart skulle vi spara mycket pengar, och mycket lidande, om det inte fanns alkohol och andra droger.