”House of cards” är en serie om intriger och maktkamp i USA.
Manipulationerna och oärligheterna ”står som spön i backen” utom när det handlar om missbruk. När en missbrukande kongressledamot ska kandidera i ett guvernörsval tvingas han gå på Anonyma Alkoholisters (AA) möten.
Kontrasten mellan AA-mötenas krav på ärlighet och rollfigurernas brist på densamma är slående. Samtidigt visar denna serie att AA är både välkänt och har ett stort förtroende hos många i USA.
Tyvärr gäller inte samma i Sverige. För trots att det kanske är närmare en halv miljon svenskar som skulle ha nytta av att gå på AA-möten så är det bara cirka 10 000 som gör det. Det finns många skäl: missbruk är skamligt, AA passar inte alla och att AA är som namnet antyder anonymt, att alltför få känner till vad det betyder.
Som en av två ”Vänner till AA” (icke-alkoholist i AA:s ledning) har jag lärt känna AA inifrån. Samtidigt har jag upplevt hur svårt det är att förmedla AA:s budskap. Det väldigt få känner till är att man kan gå på öppna möten och ta med en anhörig eller arbetskamrat som behöver bryta med sitt missbruk.
Att förmå präster, diakoner, socialarbetare och sjukvårdspersonal, som i sitt arbete möter människor med missbruksproblem, att gå på öppna möten är inte heller lätt. I USA har en stor majoritet ur dessa yrkesgrupper gått på öppna möten, medan jag tror att i Sverige så är det färre än 10 procent.
Anonymiteten kan vara ett skäl till att självhjälpsgrupper lever i skymundan. Ett annat skäl tror jag är att många som jobbar professionellt med missbruk har svårt att acceptera att ärliga samtal i grupp skulle kunna vara vägen ur ett aktivt missbruk. Att människor klarar av att hantera något så svårt som att vara beroende med hjälp av några enkla principer och stödet av vänner. Det är för bra för att vara sant och samtidigt en påminnelse om det egna misslyckandet i många fall.
Inom AA finns en stor respekt för att människor kan behöva både medicin och professionell terapi i sin strävan att hitta ett nyktert liv. Jag skulle önska att det fanns lika stor respekt hos den professionella gruppen för det arbete som AA och andra självhjälpsgrupper utför.
Hans Marklund
föreståndare för Skellefteå Stadsmission och präst
AA är både välkänt och har ett stort förtroende hos många i USA.