Klimatförändringar, havsförsurning och överfiske är i dag tre hot mot Arktis.
Dessutom hotas Arktis av den oljeexploatering som pågår i den ryska delen, sjöfarten ökar år från år genom Nordostpassagen i takt med att sommarisen drar sig tillbaka. I området finns växter och djur som är anpassade till det hårda klimatet som råder och är beroende av polarisen.
Arktis bör av den anledningen omedelbart bli ett maritimt reservat, med förbud mot all industriell verksamhet och fiske. Det behövs ett förbud för att ge ekosystemen en chans att överleva de påfrestningar som klimatförändringarna för med sig. Verkligheten är en annan och exploateringen är i full gång. Exxon Mobil är nästa bolag som är på väg ut i området.
I år är det 25 år sedan Exxon Mobils oljetanker Exxon Valdez grundstötte på Bligh Reef i Alaska. Över 40 000 ton olja forsade ut i ett av världens mest produktiva och dittills oförstörda kustekosystem och orsakade en av världens allvarligaste oljekatastrofer. Skadan det oljeutsläppet orsakade är fortfarande synligt och kännbart. I sommar planerar samma oljebolag att bli först i världen med att borra efter olja i ett av de mest väderpinade och avlägsna områdena på jorden, nämligen ryska Karahavet i Arktis.
Förutsättningarna för oljeprojektet är följande: Den isfria perioden, då det går att borra beräknas vara åtta till tio veckor. Det finns inget effektivt sätt att sanera ett oljeutsläpp om en olycka skulle inträffa och oljan sprida sig i isfyllda vatten. Vintertid är istjockleken mellan 1,2 och 16 meter och temperaturen kan sjunka ner till minus 46 grader.
Det är säkert fler än jag som föredrar om oljan och andra naturtillgångar i Arktis får förbli orörda för att undvika en större katastrof i området. Här skulle Arktiska rådet ha möjlighet att besluta om ett förbud, men den frågan har inte varit uppe på förhandlingsbordet bland medlemsländerna ännu.
Sivert Mässing(MP), Luleå
ersättare i fritidsnämnden