Hopp om framtida försvarsuppgörelser

En sak ungdomsförbunden har enats om är att ett demokratikriterium för vapenexport bör införas.

Not Found2014-07-21 07:14
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under Almedalsveckan presenterades en blocköverskridande försvarsrapport av de politiska ungdomsförbunden. På initiativ av Teknik & Säkerhetsforum har de under våren bedrivit en utredning parallellt med den parlamentariska försvarsberedningen.

Bakom Teknik & Säkerhetsforum återfinns vapenindustrin med SAAB, det tyska företaget Thyssen-Krupp Marine Systems och BAE Systems Hägglund. Organisationen ska främja dialog om försvars- och säkerhetspolitiska frågor. Givetvis handlar det därmed också om att hålla diskussionen som rättfärdigar deras produkter levande. Inget konstigt med det - opinionsbildande verksamhet är en demokratisk rättighet.

Detta var dock för mycket för Grön ungdom som inte mäktade med att ansluta sig till ett blocköverskridande samarbete.

I mångt och mycket håller ungdomsförbunden med sina moderpartier. Alla efterfrågar ökad betoning av jämställdhet och det är bara Ung Vänster som inte vill se ett nationellt säkerhetsråd. De slår däremot fast att EU inte bör fördjupa sitt militära samarbete, vilket är ett märkligt beslut med krigen på Balkan i färskt minne. USA fick, som bekant, och som vanligt, leda en militär insats på europeisk mark.

Ett perspektiv som är unikt för ungdomsförbunden, och som även är rapportens stora behållning, är den kritik som riktas mot de långa kontraktstiderna på sex-sju år för soldater. "Otidsenligt" är omdömet. Det påpekas också att det civila meritvärdet efter anställning bör öka. En annan sak ungdomsförbunden har enats om är att ett demokratikriterium för vapenexport bör införas.

Ung vänster följer moderpartiets kovändning sedan Folk och Förvarskonferensen tidigare i år och menar att försvaret behöver ökade anslag. Därmed håller de med övriga ungdomsförbund, vilket är ett överraskande sobert ställningstagande. Men Ung vänster står också för den enskilt längsta reservationen i rapporten. Överlag upptar de särskilda yttrandena tillsammans ett större utrymme än den gemensamma rapporten.

Centerns ungdomsförbund vill se en förutsättningslös utredning om svenskt Nato-medlemskap. Kristdemokraternas ungdomsförbund, Liberala Ungdomsförbundet och MUF går steget längre och kräver medlemskap. KDU står för den spetigaste formuleringen i sin reservation: "KDU anser därutöver att försvaret – liksom andra grundläggande samhällsfunktioner – ska besparas de pseudovetenskapliga trendprojekt som så ofta blir konsekvensen av politisk klåfingrighet. Dessa projekt tenderar att ha både liberaler och socialister som dess förkämpar."

Fler skillnader syns då LUF i sin reservation markerar gentemot ett vidgat säkerhetsperspektiv, vilket är just det som SSU efterfrågar.

Och säg den försvarspolitiska beredning som inte leder till oheliga allianser. KDU och Ung vänster är eniga om att värnplikten bör återinföras. Ung Vänster vill dessutom ha den könsneutral.

Ungdomsförbundens försvarsberedning visar att det finns hopp för framtida breda överenskommelser inom försvars- och säkerhetspolitiken, samtidigt som konfliktytorna består. Allt är med andra ord som det ska.

Csaba Bene Perlenberg

Liberal skribent med inriktning på försvars- och säkerhetspolitik

Läs mer om