Skattereglerna för hur bolagens skatter ska fördelas länder emellan ska ändras. Förändringen är den största på över 50 år.
Men regeringen väljer att hemlighålla vilka effekterna blir för Sverige.
Finansminister Magdalena Andersson (S) hävdade för en tid sedan i en offentlig utfrågning i skatte- och näringsutskotten i riksdagen att Sverige blir vinnare på de nya skattereglerna. Men hon vägrar lämna ut beräkningarna.
Det förefaller som om regeringen inte vill visa riksdagen eller allmänheten att skatteinkomster schabblas bort och att Sverige är en stor förlorare.
Stora länder som Kina, Indien och Brasilien tycker inte att de får en rimlig del av bolagens skatter. Samtidigt tycker många industriländer att vissa bolag betalar för lite skatt och att de använder sig av kryphål i lagen.
De 20 största länderna har därför bestämt att reglerna för var bolagen ska betala skatt ska förändras.
För svenska bolag innebär det att andra länder kommer att öka sina krav på att få beskatta bolagens vinster. Om inte Sverige då minskar sina krav i motsvarande mån blir bolagen beskattade för samma vinst i mer än ett land.
Dessutom finns det en risk att bolag flyttar sin verksamhet till andra länder för att kunna göra avdrag för sina kostnader i det land där vinsten beskattas. Sverige förlorar då skatteinkomster på att färre kommer att jobba i bolagets svenska del och betala skatt här.
Finansministern sa i riksdagen att finansdepartementets beräkningar visar att Sverige skulle bli vinnare på de nya skattereglerna. När Svenskt näringsliv begärde att få se beräkningarna, svarade regeringen med ett skriftligt beslut att inga handlingar kunde lämnas ut.
Även riksdagsmän som begärt att få se beräkningarna har nekats.
Regeringens mörkande kan inte ens överklagas. Man undrar vart den svenska offentlighetsprincipen tog vägen.
Var det inte meningen att en ministers beräkningar och påståenden skulle kunna granskas av allmänheten och av media?
Krister Andersson