Högsta Domstolen (HD) har i två färska domar fastställt att enstegstätade fasader är en felaktig konstruktion och att Myresjöhus orsakat fukt- och mögelskadorna genom vårdslöshet. Det öppnar för skadestånd till husköparna. Myresjöhus hade inte tillräckligt väl försäkrat sig om att konstruktionen var lämplig.
De nya domarna är en enorm framgång för konsumenter och villaägare, men byggbranschen vill ha lagändringar. Den vill helt enkelt att byggbolagens ansvar för byggfel, när det inte har säkerställts ordentligt att en byggmetod fungerar, lyfts över på konsumenterna.
Det kostar mellan 300 000 och 700 000 kronor att byta ut fasaden på ett småhus. Totalt har uppemot 22 000 småhus, och ytterligare 144 000 bostäder i flerfamiljshus byggts med enstegstätade fasader. Sammantaget utgör detta således en byggskandal i mångmiljardklass.
Det är dock inte den första byggskandalen i Sverige. Tidigare exempel är platta på mark utan underliggande isolering, flytspackel med kasein, icke åldersbeständigt lim i limträbalkar i vindsbjälklag, asbest i ventilationskanaler och radonhaltig blåbetong.
Villaägarna arbetar inom verksamhetsområdet undermåliga produkter mot bristfälliga byggmetoder och problemprodukter. 2015 har vi flaggat för flera tveksamheter.
- Magnesiumoxidskivor beskrivs som fukttåliga byggskivor men riskerar att svälla sönder och orsaka följdskador när de utsätts för fukt.
- Lågenergihus med organiskt material längst ut i väggarna riskerar att drabbas av fukt- och mögelskador när slagregn tränger in.
- Byggkeramikrådet och GVK tillåter kartongklädda gipsskivor vid duschar och badkar trots att skivorna möglar om tätskiktet läcker.
Vi utreder även flera tveksamma konsumentprodukter på byggområdet. I och med att brister där inte är helt ovanliga, och att nya problem uppdagas, finns det ingen anledning att ändra lagstiftningen och ställa lägre krav på byggföretagen att vidta tillräckliga åtgärder för att vara säkra på att bygga rätt.
Byggbranschen borde i stället för att kräva ny lagstiftning och att klaga på Högsta Domstolens domar inrätta sig efter dem. Domarna är klokt skrivna och gynnar byggföretag som konkurrerar med kvalitet och friska hus. Det ger även nöjdare kunder.
Rätt hanterade kommer domarna att ge en sundare byggbransch så attackerna mot konsumenterna och Högsta Domstolen är direkt kontraproduktiva.
Ulf Stenberg