Hatbrott mot hbtq-personer måste tas på allvar

Debatt. 2015 identifierades uppskattningsvis drygt 600 hatbrottsanmälningar med sexuell läggning som motiv i Sverige, och drygt 60 anmälningar med transfobiska motiv.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-11-08 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hat, verbala kränkningar, hot och våldsbrott.

Det är verkligheten för många hbtq-personer i världen i dag.

Det sker även i vår stad. Senaste halvåret har RFSL Skellefteås lokal blivit utsatt för upprepad skadegörelse med homofobiska budskap.

I Ryssland torteras homosexuella tonåringar för att offentligt erkänna sin läggning, till följd av de lagar som president Putin infört.

I Uganda är straffet för ”utlevd homosexualitet” upp till 14 års fängelse, i delar av Nigeria straffas man med döden och i Kamerun väntar långa fängelsestraff och dryga böter. Att inte ange familjemedlemmar eller vänner som misstänks vara homosexuella innebär också fängelse.

Enligt ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) är homosexualitet i dag förbjudet i 76 av världens länder, och i åtta av dem kan man straffas med döden.

Men Sverige då?

Här är det väl inga problem att leva som hbtq-person?

Visst har vi i Sverige kommit långt i dessa frågor, men vi har också en lång väg kvar att gå. Bland annat saknar Sverige i dag ett tydligt rättsligt skydd för transpersoner i hets- och hatbrottslagstiftningen.

2015 identifierades uppskattningsvis drygt 600 hatbrottsanmälningar med sexuell läggning som motiv i Sverige, och drygt 60 anmälningar med transfobiska motiv.

Men siffror kan kännas abstrakta. Vilka är egentligen de utsatta, människorna bakom siffrorna?

Det är jag. Kanske är det du. Kanske är det din syster, din bror, din kollega eller vän.

13–19 februari kommer Pride att pågå i Skellefteå för tredje året i rad. Pridefestivalen är bara en liten del av den verksamhet som RFSL Skellefteå bedriver, men det är en vecka där hbtq-personer får synas i hela staden.

För vissa kan det sticka i ögonen att vi tar plats. Men för de allra flesta innebär det glädje, styrka och gemenskap. För en del är det som att hitta hem.

Pride pågår bara en vecka, men arbetet för hbtq-personers rättigheter pågår hela tiden. Det är ett arbete som alla kan delta i. Genom att ifrågasätta kollegans transfobiska uttalande, genom att prata med ditt barn om allas lika värde eller kanske genom att sätta upp en liten regnbågsflagga på jobbet.

Saker som kan verka obetydliga kan i själva verket betyda väldigt mycket.

Fundera på vad just du kan göra för att motverka hatet. För vi hbtq-personer finns, vi syns, vi hörs.

Vare sig du vill eller inte.

Linnéa Wikman

ordförande RFSL Skellefteå

Homosexualitet är i dag förbjudet i 76 av världens länder, och i åtta av dem kan man straffas med döden.

Läs mer om