Det är långt mellan Skellefteå och Gran Canaria, ungefär 500 mil. Flygresan från Umeå tar visserligen ”bara” sex och en halv timme, men med resan mellan Skellefteå och Umeå och bussresa till hotellet vid ankomsten, blir det en lång dags färd mot natt.
Vi har gjort resan förut och varje gång noterat att det känns som att Sverige, på något sätt, har kommit lite närmare.
Det var ju inte så länge sedan man kände sig … ja, lite isolerad när man landade på den lilla ön. Vad som hände hemma i Sverige och i övriga världen visste man inte mycket om när man väl var på plats. Och var det inte bara något år sedan jag tvingades be sonen ringa eller sms:a för att få veta hur det gick för AIK i hockeyn?
Nu är det annorlunda. På några år har allt, nästan, förändrats. Med internet och modern teknik behöver ingen känna sig isolerad längre. På hotellet i San Agustin, där vi bodde, finns gratis wifi. Gäster med tillgång till så kallad smart telefon eller surfplatta kan alltså koppla upp sig och till exempel läsa Norran och andra svenska tidningar.
På det lilla hotellet finns dessutom svensk tv i varje lägenhet. Och där bor under vintermånaderna mest bara svenskar. Kvinnan som sköter receptionen pratar flytande svenska.
Hockeyn är förstås inte längre några problem. Räcker det inte med att följa resultaten på nätet finns åtminstone två barer i shoppingcentret strax intill, som i sommarvärmen visar svensk SHL-hockey. Inte underligt att man kunde höra en av hotellgästerna förklara att ”här känns det precis som hemma”. Nåja, vädret var inte detsamma, som tur var.
Nu finns det förstås folk som fnyser åt detta försvenskade turistparadis. Som tycker det är självklart att söka spännande äventyr på exotiska platser med tropisk värme ännu längre bort från Sverige.Nåja, smaken är olika. Men helt klart fortsätter Kanarieöarna att vara ett attraktivt resmål för oss nordbor. Vid den stora Playa Inglés-bukten på sydsidan av Gran Canaria finns varje dag mer än 30 000 utländska besökare. Det betyder att nästan varannan människa i området är turist.
Bengt Enqvist
tidigare redaktionschef på Norran
Nu finns det förstås folk som fnyser åt detta försvenskade turistparadis.