Han är Sveriges mest baktalade man

Krönika. Konsekvenserna av de 95 teser som Martin Luther spikade upp på en kyrkport för 500 år sedan får vi leva med än i dag. Men det handlar mindre om sträng arbetsmoral och mera om att ifrågasätta auktoriteter.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2017-01-04 06:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur ofta har vi inte läst om ”Luther på axeln”, och en mängd liknande uttryck, som handlar om att arvet från honom ger oss svenskar dåligt samvete om vi inte arbetar ”i vårt anletes svett”.

Hade Martin Luther levt i dag skulle han kunna leva gott på att stämma alla som spridit dessa falska uppgifter om honom.

Konsekvenserna av de 95 teser som Martin Luther spikade upp på en kyrkport för 500 år sedan får vi leva med än i dag. Men det handlar mindre om sträng arbetsmoral och mera om att ifrågasätta auktoriteter.

Martin Luther var revoltör och agitator och uttryckte sig inte alltid försiktigt. Det har gjort att hans samtida lärjungar, men framförallt hans efterföljare, försökt att skyla över det som inte lät nog fromt.

Ett övertydligt exempel på hur hans råd till tungsinta och deprimerade förvanskats är när Martin Luther som slutkläm på ett längre råd säger: ”Om du kan glädja dig med tankar på flickor så ska du göra det”. Det blir i den tillrättalagda versionen: ”… så ska du söka sällskap och samtal med gudfruktiga och kristliga människor.”

Citaten ovan, och många fler, hittade jag i en bok av Birgit Stolt med titeln ”Luther själv”. Underrubriken löd: ”Hjärtats och glädjens teolog”.

Den bild som tonar fram där är en av en betydligt mer mångfacetterad person som definitivt inte var någon livsförnekande dysterkvist. Inte minst i hans brev till frun Käthe finns det mycket parodi, humor och kärlek.

En huvudtes i boken är att Martin Luthers tankar kring arbetet och kallelsen uppstod i en stadskultur med hantverkare och köpmän. Det var en kultur som på ett sätt liknar vår egen tid och där många uppfattar att arbetet kan vara både lustfyllt och meningsfullt och inte alls plågsamt.

I bondelandet Sverige förstod man inte vad Luther menade utan såg på arbetet som det beskrivs i Första Moseboken om att ”i ditt anletes svett skall du äta ditt bröd”.

I det perspektivet kan man delvis förstå Luthers dåliga rykte.

Läsningen av boken gör mig övertygad om att Luther inte är skyldig till den stränga arbetsmoral han ofta beskylls för. Det finns till och med citat där han kritiserar sin närmaste medarbetare Melanchthon för att han arbetar för mycket.

Läsningen av boken visar också hur svårt det är att både översätta ord och förstå den samtid som de först formulerades i. Vi sitter med facit i hand och tror att vi förstår när det kanske i själva verket är så att det är vi som är de inskränkta och fördomsfulla.

Vi behöver bara tänka på den starka betoning på läskunnighet som reformationen innebar, och som ledde till att Sverige hade den högsta procenten läskunniga i Europa på 1700-talet, för att inse att det finns ett positivt samband mellan vårt öppna och demokratiska samhälle och de 95 teserna som spikades upp på en kyrkport för 500 år sedan.

Hans Marklund

präst

Martin Luther var revoltör och agitator och uttryckte sig inte alltid försiktigt.

Läs mer om