Hälsoundersökningarna är en viktig investering

Debatt. Många som är födda sent på året vittnar om att de inte blivit kallade och vid kontakt med hälsocentralen har de fått beskedet att alla undersökningar inte hinns med på grund av bristande resurser.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-02-24 04:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Västerbottens hälsoundersökningar (VHU) är världens största i sitt slag och startade på 1980-talet.

Undersökningarna är frivilliga och de som fyller 40, 50 eller 60 år inbjuds till en individuell hälsoundersökning med hälsosamtal. Undersökningarna och samtalen syftar till att stimulera till hälsosammare levnads- och vardagsvanor och därmed minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, stroke och diabetes.

Dessa undersökningar har visat sig ge stora hälsovinster. 587 dödsfall i länet har förebyggts, och nedgången är tydlig oavsett utbildningsnivå, enligt en vetenskaplig utvärdering i den medicinska tidskriften BMJ Open.

Tyvärr blir inte alla erbjudna denna hälsoundersökning. Många som är födda sent på året vittnar om att de inte blivit kallade och vid kontakt med hälsocentralen har de fått beskedet att alla undersökningar inte hinns med på grund av bristande resurser. Detta skulle i förlängningen kunna innebära sämre hälsa och högre dödlighet hos de som är födda i november och december.

Ojämlikt och fullständigt oacceptabelt, anser vi kristdemokrater.

Deltagandet i undersökningarna under 2014 var 68 procent av de kallade inom målgruppen, men målsättningen ska absolut vara högre. Statistik saknas också på hur många personer som inte alls blir kallade och deltagandet varierar stort mellan olika hälsocentraler.

Självklart har vi förståelse för att hälsocentralerna har hög arbetsbelastning, men eftersom hälsoundersökningarna i flera studier har visat sig ha god effekt på förebyggande av ohälsa och för tidig död så är det av ytterst stor vikt att åtgärder vidtas för att säkerställa att alla blir kallade.

Det var också därför vi lyfte frågan vid senaste landstingsfullmäktige.

Svaret blev som förväntat, men när landstingsrådet Peter Olofsson (S) sa att det är fullt möjligt att vända sig till annan vårdgivare om man inte är nöjd, var det nog en del som höjde på ögonbrynen. Är det verkligen så landstinget i Västerbotten löser frågan när man inte klarar av sitt uppdrag?

Det finns mer att göra för att bättre marknadsföra VHU så att fler väljer att genomföra den. Det är också viktigt att arbetsgivare, såväl offentliga som privata, möjliggör för sina anställda att göra hälsoundersökningen på arbetstid.

Västerbottens hälsoundersökningar är ett lysande exempel på förebyggande arbete. Här vill vi kristdemokrater även inkludera 30-åringar. Vi vet att livet runt 30 är en intensiv tid i livet där många är småbarnsföräldrar och VHU kan ge dem en unik chans till förbättring innan dåliga vanor har satt sig.

Dessa undersökningar är inte en kostnad utan en investering i människors hälsa – och den ska komma alla till del.

Betty-Ann Nilsson(KD)

ledamot i landstingsfullmäktige

Roland Sjögren(KD)

vice ordförande i Nämnden för folkhälsa och primärvård i Södra Lappland

Det finns mer att göra för att bättre marknadsföra VHU så att fler väljer att genomföra den.

Läs mer om