Håller tummarna för en köttskatt – av både miljö- och hälsoskäl

Debatt. Aldrig tidigare har förutsättningarna för att införa en köttskatt varit så goda

Not Found2015-08-20 16:22
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skatt på kött är ett av de potentiella verktyg som en av framtidsminister Kristina Perssons (S) analysgrupper tittar på under hösten.

Decemberöverenskommelsen ger regeringen fritt mandat i budgetfrågor. Tiden är mogen att införa köttskatt av både miljö- och hälsoskäl.

I USA har man i detalj studerat kostnaderna för köttproduktion. 70 procent av all producerad säd går till djuruppfödning. Det går åt sju kilo majs och soja för att producera ett kilo kött. Utan köttproduktion skulle Amerika kunna föda en nästan tre gånger så stor befolkning.

Av den energi som djuren konsumerar blir ytterst lite kvar: nötkött två procent, griskött tio procent och kyckling 15 procent. Resten förbrukar djuren själva för att röra och värma upp sig.

Effekterna på miljön är förödande. Som det nu är fortsätter man att i snabb takt att röja regnskog för att producera alltmer djurföda. Varje nyvunnet område stort som en fotbollsplan ger ett dagligt tillskott av 257 hamburgare. Det är inte oväsentligt att hälften av allt tillgängligt vatten i USA går till köttproduktion.

En ko som mjölkar 30 liter om dagen orsakar lika mycket miljöförstöring som 18 av jordens medelmänniskor. En hund äter som fyra. Det djurfoder som produceras till 500 miljoner hundar motsvarar alltså köttkonsumtionen hos två miljarder människor – och antalet hundar växer snabbt.

Men också hälsoaspekterna är viktiga. Det är väldokumenterat att en stor köttkonsumtion är ytterst negativ för folkhälsan. Det är en stor bidragsgivare till de stora folksjukdomar som nu plågar världen.

Tre omfattande studier av nära 200 000 människor, som noga följts i uppåt 30 år, är eniga om att konsumtion av kött i den omfattning som nu äger rum leder till för tidig död hos mer än tio procent av människorna.

Offentliga beräkningar förespår ett behov av en fördubblad livsmedelsproduktion fram till 2050. Det är alltså nödvändigt att våra matvanor snabbt förändras.

Aldrig tidigare har förutsättningarna för att införa en köttskatt varit så goda. En ny attitydundersökning från Naturvårdsverket visar på ett starkt folkligt stöd för förändrade matvanor – om det gynnar klimatet. Nästan 60 procent av svenskarna vill äta mindre kött.

Det är dags att regeringen tar sitt ansvar och inför en köttskatt. Kommunerna har redan tagit krafttag för att minska köttkonsumtionen. Enligt en färsk undersökning från Miljöaktuellt har andelen kommuner som infört köttfria dagar, eller minskat köttkonsumtionen i motsvarande grad, ökat från 30 till 40 procent på ett år.

Köttskatt är ett viktigt verktyg för att ändra konsumtionsmönster och genomföra en grön samhällsomställning.

Vi håller båda tummarna för att regeringen inför en köttskatt – både av miljö- och hälsoskäl.

Jonas Paulsson Köttfri måndag Stig Bengmark professor emeritus i kirurgi vid Lunds universitet

Läs mer om