Glöm inte bort bostäderna i klimatarbetet

Debatt. Byggnader står fortfarande för 30–40 procent av vår energianvändning. Hur vi bygger nytt och renoverar kommer att påverka våra möjligheter att skapa ett förnybart och resurseffektivt energisystem – och därigenom begränsa utsläppen.

Not Found2016-05-18 11:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljömålsberedningen, där sju riksdagspartier ingår, lade nyligen fram förslag om att tidigarelägga det svenska klimatmålet till 2045.

Tyvärr hamnar bostadssektorns möjligheter att bidra till målet i skymundan.

Bara i Västerbotten planerar man att bygga cirka 1 600 nya bostäder i år, och hur de utformas kommer att påverka våra möjligheter att nå klimatmålet.

I början av mars lämnade Miljömålsberedningen sitt delbetänkande med förslag till ett klimatpolitiskt ramverk. När beredning återkommer i juni med förslag till åtgärder för att nå målet hoppas vi att bostadssektorn inte glöms bort.

Miljömålsberedningen har rätt i att det finns stora klimatutmaningar inom jordbruket, transportsektorn och basindustrin. Inom bostadssektorn har vi redan kommit långt, främst tack vare vårt väl utbyggda fjärrvärmesystem.

Men byggnader står fortfarande för 30–40 procent av vår energianvändning. Hur vi bygger nytt och renoverar kommer att påverka våra möjligheter att skapa ett förnybart och resurseffektivt energisystem – och därigenom begränsa utsläppen.

Under de kommande tio åren behöver vi, enligt Boverket, bygga 700 000 nya bostäder. Dessa måste både vara energieffektiva och minimera behovet av el för uppvärmning.

I ett förnybart energisystem blir en av de stora utmaningarna att klara effektbehovet för elenergi. Det kräver en helhetssyn på energisystemet och alla samhällssektorer. Ett exempel på det motsatta är Boverkets förslag om så kallade nära noll-energihus där energikraven ställs på ”köpt energi”.

Det gynnar elbaserade lösningar på bekostnad av fjärrvärme, vilket ökar elanvändningen under kalla vinterdagar. Samtidigt minskar man möjligheterna att leverera el från anläggningar som producerar både fjärrvärme och förnybar el.

Vi måste också få fart på renovering och effektivisering av våra befintliga bostäder. Trots att behovet av renovering är skriande, inte minst i miljonprogrammen, går arbetet långsamt. Här krävs ett samlat grepp som ser till hela samhällsnyttan av en upprustning av slitna bostadsområden.

Vi hoppas att Miljömålsberedningen kan bidra till att anlägga ett sådant perspektiv.

Ett samspel mellan samhällssektorerna är avgörande för om klimatmålet ska nås. Genom energieffektiva byggnader kan både el och biobränslen komma till bättre nytta i andra sektorer.

Vi ser fram emot Miljömålsberedningens förslag till åtgärder för att nå klimatmålet i juni.

Beroende på vilka vägval vi gör kan bostäderna i Västerbotten bli avgörande för om vi når noll nettoutsläpp i Sverige till 2045.

Mats Björs vd Swedisol Svante Axelsson generalsekreterare Naturskyddsföreningen 18541217

Läs mer om