Ge nyanlända bättre chans nå kunskapsmålen

Debatt. För nyanlända elever i tonåren blir den totala skolgången ofta för kort för att hinna uppnå målen i grundskolans alla 17 ämnen. Rektor ska därför få möjlighet att prioritera om i timplanen för dessa elever så att målen i första hand nås i de viktigaste basämnena.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-06-17 05:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Friheten att förändra sitt liv börjar med kunskap.

Därför arbetar liberaler så envist för en bättre skola för alla och med att möta de utmaningar som dyker upp.

En viktig fråga för skolan att lösa är hur nyanlända elever ska få bra livschanser via skolan. En lika viktig fråga att bemöta är den oro som finns, inte minst bland föräldrar till barn som bott i Skellefteå en längre tid, om hur nytillskotten av elever påverkar skolan och kunskapsresultaten.

Liberalerna i Skellefteå föreslår tre punkter kring nyanländas skolgång. Det handlar om förlängd skolplikt, prioriterad timplan och halverat sommarlov.

Låt oss börja med skolplikten. Nyanlända som kommer till Sverige i förskole- och lågstadieåldern klarar sig ofta bra och har generellt goda förutsättningar att nå grundskolans kunskapsmål. För de nyanlända som kommer senare blir det svårare, särskilt om de levt lång tid i flyktingläger, på flykt eller helt saknat skolgång.

För elever i grundskolan upphör skolplikten i dag vid vårterminens slut det nionde året efter skolstarten. För att ge nyanlända elever samma chans att nå kunskapsmålen är det rimligt att förlänga skolplikten för dessa eftersom tiden är en så betydelsefull inlärningsfaktor.

För de som är i högstadieåldern bör skolplikten därför förlängas till 20-årsåldern. Skolplikten bör dock upphöra om eleven dessförinnan uppnått de centrala kunskapskraven i grundskolans läroplan.

Den andra viktiga punkten för nyanlända handlar om en prioriterad timplan. För nyanlända elever i tonåren blir den totala skolgången ofta för kort för att hinna uppnå målen i grundskolans alla 17 ämnen.

Rektor ska därför få möjlighet att prioritera om i timplanen för dessa elever så att målen i första hand nås i de viktigaste basämnena.

Halvera sommarlovet för nyanlända är liberalernas tredje punkt. Nyanlända elever som kommer till Sverige i sen ålder riskerar att få svårt att upprätthålla sina svenskkunskaper under ett långt sommarlov utan kontakt med skolan och skolkamrater.

Det finns därför skäl att halvera sommarlovet för nyanlända elever för att ge dem tid att fortsätta sin undervisning i svenska under sommaren.

Som liberaler vet vi att människor vill lära, utvecklas och förstå. Det är enskilda människors vilja att vinna kunskap som är den främsta drivkraften för utveckling, tillväxt och skapande. Med rätt insatser i skolan blir Skellefteå kommun och Sverige i stort vinnare när vi förstärks med den energi som nyanlända för med sig.

Men för att nå dit krävs handling. Rätt insatser handlar om förlängd skolplikt, prioriterad timplan och halverat sommarlov för nyanlända. De insatserna kräver vi i Skellefteå kommun och i Sverige som helhet.

Andreas Westerberg(L)

gruppledare, ledamot i Skellefteå kommunfullmäktige

Lars Åhman(L)

ledamot i barn- och grundskolenämnden

En viktig fråga för skolan att lösa är hur nyanlända elever ska få bra livschanser via skolan.

Läs mer om