Sverige är det land i Europa som har de allra största avstånden. Efter Finland är vi det mest glesbefolkade landet med 21 invånare per kvadratkilometer.
Därför är de regionala flygplatserna av särskild betydelse för Sverige. Tillgängligheten är avgörande för att människor ska kunna bo, leva och jobba på mindre orter runt om i landet.
Många i Sverige oroar sig för framtiden för de regionala flygplatserna som är beroende av offentligt stöd. Därför har jag engagerat mig i den pågående översynen av EU:s riktlinjer för statligt stöd till flygplatser.
EU-kommissionen vill fasa ut möjligheterna till statligt stöd, men godkänner samtidigt att offentliga medel kan behövas för vissa flygplatser som säkerställer tillgänglighet och som definieras som tjänster av allmänt ekonomiskt intresse (SGEI). Dock finns det ett förslag på att införa ett tak på 200 000 passagerare, utöver vilket flygplatsen behöver särskilt tillstånd från EU-kommissionen för att klassas som SGEI och fortsatt kunna få statligt stöd.
Syftet med EU-kommissionen nya riktlinjer är att värna konkurrensen och se till att skattebetalarnas pengar inte används för att konkurrera ut privata flygplatser. Men problemen med snedvriden konkurrens berör främst de centrala delarna av Europa där avstånden är kortare, flygplatserna fler och antalet passagerare större.
I Sverige är regionala flyg många gånger det enda sättet att snabbt ta sig till orter som Skellefteå, Vilhelmina och Hemavan/Tärnaby. Dessutom upprätthåller regionala flygplatser en rad samhällsviktiga transporter – till exempel ambulansflyg.
Därför har jag nyligen ställt en skriftlig fråga till EU-kommissionen och tagit upp Sveriges särskilda situation. Jag har varit tydlig med att ett utvecklat flygnät är avgörande för att Sverige ska behålla en levande landsbygd och ett dynamiskt näringsliv. Jag har uppmanat kommissionen att förtydliga på vilken grund de tänker godkänna eller avslå fortsatt finansiering av regionala flygplatser med offentliga medel. Jag har även starkt ifrågasatt om taket på 200 000 passagerare är lämpligt och hoppas verkligen att de ska höja det till minst 500 000.
I offentliga möten i Sverige har EU-kommissionen försäkrat att reglerna inte kommer att äventyra svenska regionala flygplatser och att det finns möjlighet till undantag. Nu när de slutliga riktlinjerna ska publiceras blir det upp till bevis. Det behövs både smarta och flexibla EU-regler och en öppen och verklighetsanpassad tolkning i Sverige för att främja rörlighet.
Anna Maria Corazza Bildt(M) Europaparlamentariker och kandidat i EU-valet