Under året kommer en ny lag som vi tror kommer att förbättra möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att delta i samhällslivet på likvärdiga villkor. Det handlar om den lag som ger kommunerna möjlighet att erbjuda mobilitetsstöd till personer som hittills varit hänvisade till färdtjänst.
Att det finns olika typer av transportmedel är grundläggande för att uppfylla det handikappolitiska målet om full delaktighet i samhällslivet. Kollektivtrafiken har förbättrats men mycket mer behöver göras för att öka tillgängligheten.
Det finns dock många personer som har beviljats färdtjänst men som hellre skulle vilja använda egen bil för att förflytta sig, trots att man inte uppfyller kraven för att få bilstöd enligt bestämmelserna i socialförsäkringsbalken. För oss som kristdemokrater är det angeläget att denna önskan så långt möjligt uppfylls. Regeringens initiativ är därför mycket välkommet.
Under tre år har en försöksverksamhet med mobilitetsstöd bedrivits i 16 kommuner i Sverige. De personer med funktionsnedsättning som har beviljats mobilitetsstöd har varit mycket positiva. Man har fått höjd livskvalitet genom framför allt större rörelsefrihet och frihetskänsla.
För de medverkande kommunerna, som var och en har satt sitt eget regelverk, har försöksverksamheten inneburit en genomsnittlig kostnadsminskning på cirka 66 000 kronor för varje beviljad ansökan om ekonomiskt stöd. De flesta ansökningarna har gällt anpassningar, som vridbart passagerarsäte ramper, eller lyftanordningar. Mindre än hälften har gällt inköp av bil.
Nu har regeringen, genom barn- och äldreminister Maria Larsson (KD), lagt ett lagförslag om mobilitetsstöd. Lagförslaget behandlas i riksdagen i början av mars.
Mobilitetsstödet blir ett komplement till färdtjänst som gör det möjligt för kommunerna att använda en del av färdtjänstresurserna på ett mer flexibelt sätt, anpassat efter den enskildes behov.
Kommunen får själv bestämma om, och i så fall i vilken omfattning mobilitetsstöd ska lämnas och utforma sina regler utifrån de lokala och regionala förutsättningarna. Självklart skiljer sig förutsättningarna att förflytta sig med kollektivtrafik och färdtjänst respektive egen bil mellan Umeå och Skellefteå tätort och kommuner som Malå, Sorsele eller Norsjö.
Kristdemokraterna välkomnar den nya lagen som föreslås träda i kraft den 1 juli. Vi ser mobilitetsstödet som ett viktigt verktyg för personer med funktionsnedsättning att öka sin livskvalitet, rörelsefrihet och delaktighet i samhället.
Birgitta Nordvall(KD) gruppledare i Västerbottens läns landsting
Lena Sandberg(KD) vice ordförande i patientnämnden Västerbottens läns landsting
Anna Selberg(KD) ersättare i nämnden för funktionshinder och habilitering Västerbottens läns landsting