Förtroendet för politik, förvaltning och media eroderar hos landsbygdens folk. Det redovisas i rapporter och i media.
Det finns ett misstroende. Känslan hos många är att det lutar tvärt utför nu, ”dit det lutar, dit rinner det.”
- Möjligheter och utmaningar
Norrland har mänskliga resurser och naturresurser som skog, malm och vattenkraft.
De värden som skapas i bygderna måste komma människor till del lokalt och regionalt.
Norrlandsförbundet anser att skogen och malmen, rätt förädlade, kommer att vara resurser som gör Sverige rikt under lång tid framöver. Norrland och dess människor måste få en större del av avkastningen från de utvunna naturresurserna. Det gäller inte minst från vattenkraften.
Naturresurserna ger hela landet välstånd, intäkter skickas från naturresursrika regioner som stöd till andra delar av landet.
Ett verkligt och folkligt intresse är att resurser och möjligheter ska komma alla till del. Det förutsätter rättvisa, jämlikhet och solidaritet mellan människor i olika delar av vårt land. Det är ömsesidigt för stad och land, det gäller mellan nord och syd.
- Service och likvärdighet
Tillgång till olika servicetjänster i hela landet tillhör infrastrukturen. Det ger förutsättningar för ett attraktivt Norrland där människor har försörjning och hög livskvalitet.
Statliga bolag och myndigheter måste ges andra ägardirektiv och regleringsbreven tydligare uttrycka statens ambitioner med ansvar för de delar av samhällsservicen som åvilar staten. Riksdag och regering måste styra med uppdrag och mål för att hela landet ska leva och utvecklas.
I de statliga verk och myndigheter som flyttat verksamheten vittnar man om att kompetens går att hitta även på andra platser än i Stockholm och andra storstäder.
- Tillväxt
För landsbygdernas och för vår del av Norrlands utveckling är det viktigt med tillgång till effektiv kapitalförsörjning för idé- och företagsutveckling. Mer fokus behöver läggas på lokal kapitalförsörjning i bygdebolag, tillväxtkassor och system anpassade till små företag och enskilda på landsbygden.
Norrlandsförbundet har sammanställt ett antal punkter och överlämnat dem till den parlamentariska landsbygdskommittén. Det måste nu bli skarpa förslag som blir till politiska beslut och verkstad.
Alltför ofta stretar systemet emot, ett exempel är Skatteverket. Politiker orkar och förmår inte styra. Nu måste utredningar och arbete knytas ihop till en helhetssyn på svensk och norrländsk landsbygd där dokument och uttalanden förvandlas till verklighet.
Vi kräver rättvisa, inte mer. Solidaritet går åt båda håll. Det är inte att begära mer än andra, det är att ha likvärdiga villkor.
Det handlar inte om bidrag, utan om stöd för utveckling och företagsamhet.
Misstroende uppstår lätt.
Politiker, ta ansvar och våga leda och styra.
Kenneth Nilshem
vice förbundsordförande Norrlandsförbundet
Norrland och dess människor måste få en större del av avkastningen från de utvunna naturresurserna.