Svenska företag kan spela en avgörande roll för att nå FN:s hållbarhetsmål om att utrota fattigdom och hunger till 2030.
Vägen framåt är samarbeten som skapar ömsesidiga värden för både marknaden och människor i fattigdom.
I slutet av september 2015 antog FN:s generalförsamling i New York 17 globala mål för en hållbar utveckling. FN-organet Unctad har uppskattat prislappen till mellan 28 000 och 38 000 miljarder kronor. Omfattande satsningar från företag är därför avgörande för att nå målen.
Hållbarhet har blivit en central och självklar del för många svenska företag. Men för att denna positiva utveckling ska skapa förändring på riktigt måste biståndsorganisationer och företag hitta nya sätt att samarbeta på.
Nyckeln till att få sådana partnerskap att fungera är att alla parter kan dra nytta av insatserna.
Biståndsorganisationen Vi-skogen, franska investeringsfonden Livelihoods Fund och Brookside, Östafrikas största mejeriföretag, har dragit igång ett tioårigt samarbete som vi hoppas kan bilda skola för hur näringslivet och biståndet kan arbeta bättre ihop för att både nå de globala hållbarhetsmålen och skapa värden för näringslivet.
Avskogning, jorderosion och ohållbara jordbruksmetoder förstör ekosystemen och försvårar det redan tuffa livet för de två miljoner människor som bor i området Mount Elgon i västra Kenya där projektet genomförs.
Problemen förvärras av klimatförändringarna, de livsviktiga regnen har blivit både mer oberäkneliga och intensiva de senaste åren.
Med en investering på 35 miljoner kronor från Livelihoods Fund, som finansieras av tio större företag, kommer nu 30 000 småskaliga jordbrukare i västra Kenya att utbildas av Vi-skogen i hållbart jordbruk och trädplantering, insatser som ökar deras skördar och minskar sårbarheten för klimatförändringarna.
Samarbetet kommer också att göra att europeiska företag kan klimatkompensera för utsläpp av en miljon ton koldioxid. Brookside garanterar samtidigt avsättning för böndernas mjölkproduktion och kommer att bidra till ny utrustning och kapacitetsuppbyggnad hos lokala kooperativ.
Detta gränsöverskridande samarbete kommer att ge avkastning på investeringen för alla parter; det kommer att förbättra försörjningen för småskaliga jordbrukare, det kommer att ge företag möjlighet att klimatkompensera och det kommer att skapa en ny och stabil produktion av mjölk till konsumenter i östra Afrika.
FN:s avgående generalsekreterare Ban Ki-moon har sagt att vi är den första generationen som kan utrota fattigdomen, och den sista som kan bekämpa klimatförändringarna.
Låt oss ta honom på orden och nå de 17 hållbarhetsmålen till 2030.
Första åtgärden måste bli att företag och biståndsorganisationer hittar nya samarbetsformer som gynnar både marknad och människor.
Henrik Brundin