För juridiska personer tillämpas i dag en platt bolagsskatt på 22 procent.
Alla bolag som gör vinst beskattas efter samma skattesats, oavsett om vinsten är 100 000 kronor eller 100 miljoner.
Att Sverige nyligen sänkte bolagsskatten till 22 procent gör att vi hamnar på en relativt attraktiv nivå internationellt sett. Det är bra, men sänkningen syftar framförallt till att behålla storföretagen och deras skattepengar i landet. För småföretagen är skillnaden närmast försumbar. Det blir några tusenlappar i besparing, sällan mer än så.
Så nu rör vi runt lite. Vad händer om vi gör det möjligt att låta bolagsvinsten stå kvar obeskattad i företaget, i varje fall på den första miljonen?
Jo, flera saker, så klart, men den direkta effekten blir att bolaget som gör en miljon kronor i vinst får drygt 200 000 mer i kassan. Det är pengar som kan hjälpa små företag att bygga upp en buffert, få bättre likviditet – ett av småföretagens största problem – men framför allt investera, expandera och utvecklas.
Småföretagarnas Riksförbund vill att vinster ska få stå kvar obeskattade i företaget; att ett slags grundavdrag införs för juridiska personer. Det skulle öka investeringsmöjligheten hos små svenska företag.
I dag finns det regler om periodiseringsfonder och expansionsmedel där delar av vinsten kan sparas på just detta sätt. Men här finns tyvärr också både tids- och beloppsbegränsningar, samtidigt som systemet som sådant hela tiden förändras.
Det är viktigt att påpeka att förslaget inte handlar om att ge företagarna mer pengar, utan om att ge företagen bättre möjligheter att konstruktivt använda de intjänade ekonomiska förutsättningarna.
I dag försöker en hel del småföretagare göra så små skattemässiga vinster som möjligt. Problemen med den strategin är dock flera, det allvarligaste är att färre företag bygger de resurser som krävs för att kunna växa och expandera.
Möjligheten att låta vinsten stå kvar obeskattad tills den används skulle ge stor effekt. Helt plötsligt gör vi det attraktivt att bygga upp ett investeringsutrymme inne i företaget. Ett utrymme som sedan kan användas till att öppna en ny butik, våga anställa, ja, allt det där som storföretagen gör.
Vid en första anblicken kanske det låter som en dyr reform, men allting är relativt. Den förra sänkningen av bolagsskatten, med 4,3 procentenheter, gick loss på många miljarder kronor.
Så statsminister Stefan Löfven (S), Annie Lööf (C) och alla ni andra som säger att småföretagen är så viktiga för Sverige: Kanske är det här någonting att tänka på?
Ni i det ”blåa laget” kan ju hävda att det är bra för tillväxten och ni i det ”röda” kan om inget annat häva att det skapar jobb – och är ganska rättvist.
Leif Svensson