Föräldrar gillar jämställdhetsbonusen

Sedan 2006 har vi tillfört jämställdhetspolitiken nästan 2,5 miljarder kronor.

Not Found2014-03-08 15:48
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenska kvinnor förvärvsarbetar mest i världen. Sysselsättningsgraden för kvinnor är 20 procent högre i Sverige än genomsnittet i EU, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Kvinnors höga deltagande på arbetsmarknaden är en förutsättning för vårt välstånd.

En anledning till den höga sysselsättningsgraden är att vi har en av världens bästa föräldraförsäkringar, samt en utbyggd och fungerande barnomsorg så att både kvinnor och män kan arbeta.

Med flera reformer inom familjepolitiken har alliansen velat skapa förutsättningar för barnfamiljerna att hitta former för en jämställdhet som passar just den egna familjen. Sedan 2006 har vi tillfört jämställdhetspolitiken nästan 2,5 miljarder kronor. Sammantaget är det den största satsning på jämställdhet som har genomförts i Sverige.

Jämställdhetsbonusen är en av dessa nya reformer. Det innebär att föräldrar som delar lika på föräldrapenningen får en extra ekonomisk bonus.

Försäkringskassans utvärdering av reformen visade nyligen att de exakta villkoren för jämställdhetsbonusen är okända för många föräldrar. Samtidigt kommer bonusen allt fler föräldrar till del. Förra året fick 37 000 fler föräldrar jämställdhetsbonus, totalt rör det sig nu om 188 000 föräldrar. Det är rimligt att anta att reformen, efterhand som den blir mer känd, kommer att få en allt större effekt. Värt att notera är också att en stor majoritet av de tillfrågade föräldrarna var positivt inställda till jämställdhetsbonusen.

Alliansen satsar även på kvinnors företagande och att arbete ska löna sig bättre. Jobbskatteavdraget är särskilt riktat till människor med lägre inkomster, som till exempel deltidsarbetande kvinnor. Genom rut-avdraget avlastas många familjer i vardagen. Socialdemokraternas förslag om att halvera rut-avdraget skulle slå hårt mot speciellt kvinnors vardag.

Fördomar och strukturer som förhindrar ett jämställt samhälle måste förändras. Det kvarstår stora skillnader mellan kvinnor och män vad gäller möjligheter på arbetsmarknaden och att kombinera arbete och familjeliv.

Moderaterna arbetar för ett samhälle där kvinnor och män har samma möjligheter. Vi tror dock inte på tvång och kvotering. I stället vill vi skapa förutsättningar för föräldrar att själva ta ansvar och finna lösningar som passar just den egna familjen.

Gunilla Nordgren(M) riksdagsledamot för Skåne län, ledamot i socialförsäkringsutskottet

Gunnar Axén(M) riksdagsledamot för Östergötlands län, ledamot i socialförsäkringsutskottet

Mikael Cederbratt(M) riksdagsledamot för Västra Götalands län, ledamot i socialförsäkringsutskottet

Lars-Arne Staxäng(M) riksdagsledamot för Västra Götalands län, ledamot i socialförsäkringsutskottet

Finn Bengtsson(M) riksdagsledamot för Östergötlands län, ledamot i socialförsäkringsutskottet

Eva Loman(M) riksdagsledamot för Västernorrlands län, suppleant i socialförsäkringsutskottet

Ann-Britt Åsebol(M) riksdagsledamot för Dalarnas län, suppleant i socialförsäkringsutskottet

Läs mer om