FM duger även i framtiden

Främsta motivet till bytet tycks vara att det blir bättre med plats i nätet. Men för radiolyssnare, som ofta har sin egen favoritkanal, är det knappast något övertygande argument.

Not Found2014-12-12 04:25
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I början av december kom beskedet från regeringens utredare att FM-nätet, med gammal marksänd och analog radio, borde bytas ut mot modernare digitalradio, så kallad DAB+-radio.

Det blev lite debatt i medierna, men frågan kom snabbt i skymundan. Medier och debattörer fick ju en regeringskris att ägna sig åt.

Nu tror jag dock inte att det spelade så stor roll att nyheten om den framtida radion inte fick någon större uppmärksamhet. En normal radiolyssnare bryr sig inte särskilt mycket om hur ljudet transporteras från sändare till mottagare. Huvudsaken är att ljudet kommer när han eller hon trycker på knappen ”on” och att rätt ljud kommer utifrån det val av station som lyssnaren gjort.

Dessutom ligger bytet från analog till digital radio långt fram i tiden. Först 2022 ska bytet ske om regeringens utredare får som hon vill.

Men även om radiolyssnare inte direkt satte morgongröten i halsen när beskedet kom så finns det en hel del att fundera över, och kanske oroa sig för.

Främsta motivet till bytet från analogt till digitalt tycks vara att det blir bättre med plats i nätet. Men för radiolyssnare, som ofta har sin egen favoritkanal, och sällan bryr sig om andra program, är det knappast något övertygande argument. De funderar nog mer i banorna: har vi inte tillräckligt med kanaler?

Ett byte kommer dessutom att kosta för lyssnarna/konsumenterna. Om FM-nätet släcks ned måste sisådär tio miljoner fungerande apparater skrotas. Och en digitalmottagare kostar i dag minst 500 kronor och en anpassad bilradio ”flera tusen kronor” enligt regeringens utredare.

Det finns dock experter som hävdar att om det behövs ett radionät skilt från Internet även i framtiden så duger dagens FM-nät. En lösning skulle då kunna vara något så enkelt som att vi i stort sett fortsätter som i dag.

Alla som ägnar sig åt traditionellt lyssnande, det vill säga mer eller mindre tablåstyrda kanaler, fortsätter använda sina gamla apparater i ett moderniserat och digitaliserat FM-nät. Och alla med andra medievanor fortsätter på internet med sina nedladdningar och appar och lyssnar när det passar.

Bengt Enqvist

tidigare redaktionschef på Norran

Läs mer om