Vem är det vi stödjer när vi dricker vårt fredagsvin från Sydafrika?
Det undrar SVT:s Uppdrag granskning.
Anledningen är kritik från lantarbetare på vingårdar i Västra Kapprovinsen. De vittnar om 12 timmars arbetspass, löner under miniminivå och förbud mot facklig organisering.
Sydafrika är ett land med många problem. De enorma skillnaderna i levnadsvillkor mellan svarta och vita är ett.
Den feodala strukturen på vingårdarna ett annat.
Korruptionen inom det politiska systemet ett tredje.
Ändå känns Uppdrag gransknings reportage som ännu ett public service-inslag med inlindad globaliseringskritik.
Det finns inget motsatsförhållande mellan att som Systembolaget tala om att försvara mänskliga rättigheter och handel med länder som inte fullt ut uppfyller kraven.
Omkring 700 000 människor lever i dag i extrem fattigdom. För bara 25 år sedan låg den siffran på nästan två miljarder.
FN:s globala mål att utrota den extrema fattigdomen till 2030 är troligen inom räckhåll. Det är resultatet av globalisering och handel.
Varje år exporterar sydafrikanska vingårdar 50 miljoner liter vin till Norden. När kommer SVT:s djuplodande skildring om hur handeln mellan Sverige och Sydafrika lyfter människor ur fattigdom? Är det så att public service är mer intresserat av postkoloniala förklaringsmodeller än ekonomiska framsteg?
Systembolaget har en etisk uppförandekod. Därtill ska man fördubbla sina kontroller i så kallade riskländer. Mer kan inte en medveten konsument begära.
Precis som Systembolagets ledning har reportrarna på Uppdrag granskning ett ansvar. Det går ingen rak linje mellan pågående arbetsplatskonflikter i Sydafrika, vinsortimentet i Sverige och fredagsmyset i den egna soffan.
Att skuldbelägga Systembolagets kunder för att de köper en flaska rött från Västra Kapprovinsen lär knappast höja några löner.
Legenden påstår att när molnen rullar in över Taffelberget så utspelas en kamp mellan det goda och det onda. Men internationell handel är inte så enkel, utan fylld med gråskalor och mellanhänder.
Systembolaget bör göra precis vad man utlovar på hemsidan: Ställa mer krav på schyssta villkor.
Det är väsentligt bättre än att bojkotta ett fortfarande fattigt land.
Lars Kriss
Omkring 700 000 människor lever i dag i extrem fattigdom. För bara 25 år sedan låg den siffran på nästan två miljarder.