Fastighetsbranschens tips för ett mer hållbart arbetsliv

Debatt. Att skapa en bra arbetsmiljö är varje arbetsgivares ansvar. Vi på Fastigo har därför samlat in våra medlemmars bästa tips på hur de lyckas med sitt hälsofrämjande arbete. Nu vill vi dela med oss hur arbetsgivare kan arbeta strategiskt med att främja ett hållbart arbetsliv.

Not Found2017-01-11 13:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att vara ledig från jobbet är ofta ett bra tillfälle att stanna upp och fundera över sin arbetssituation.

Eftersom vi spenderar en stor del av vår vakna tid på jobbet har arbetsmiljön stor påverkan på vår hälsa.

En ny rapport från fackförbundet Unionen visar att arbetsmiljöombuden på många arbetsplatser bedömer att brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön orsakar ohälsa hos många arbetstagare.

Det kan till exempel handla om att ha en alltför stor arbetsbelastning eller problem i relationerna på arbetsplatsen, som samarbetsproblem och mobbning.

Vi i fastighetsbranschen är inte förskonade från sådana typer av problem. Men vi är bäst i klassen. I Unionens undersökning anger 55 procent av arbetsmiljöombuden i bygg- och fastighetsbranschen att arbetsmiljön är bra. Det är långt ifrån alla, men samtidigt den klart högsta andelen bland alla undersökta branscher.

Att skapa en bra arbetsmiljö är varje arbetsgivares ansvar. Vi på Fastigo, fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation, har därför samlat in våra medlemmars bästa tips på hur de lyckas med sitt hälsofrämjande arbete. Nu vill vi dela med oss av tre tips på hur arbetsgivare kan arbeta strategiskt med att främja ett hållbart arbetsliv:

- Genomför regelbundna medarbetarundersökningar

Eftersom problem i den sociala arbetsmiljön kan vara svåra att tala om är anonyma undersökningar ett bra sätt att få en grundläggande uppfattning om hur arbetsplatsen upplevs.

- Använd samtalsverktyg för att strukturera samtalet

Hälsa kan vara ett svårt samtalsämne mellan chef och anställd. För att behandla de viktigaste frågorna kan man då använda sig av ett samtalsverktyg, exempelvis ett hälsokors som en professor vid Åbo Akademi i Finland tagit fram. Det ger samtalet struktur och tydliga mål.

- Avsätt tid för fysisk aktivitet

Forskning visar att fysisk aktivitet minskar stress, men träningen kan ibland vara svår att prioritera. Att erbjuda alla anställda att träna på arbetstid kan bidra till att förebygga stress.

Med ett nytt år kommer en ny chans till bättring. Det är viktigt att vi alla tar arbetsmiljöfrågor på allvar och gör vad vi kan för att skapa en bra arbetsmiljö.

Låt 2017 bli året då vi tillsammans gör stora framsteg för ett mer hållbart arbetsliv!

Roger Solax arbetsmiljöexpert, Fastigo, Fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation 18541344

Läs mer om