Behovet av en uppgradering av flertalet fastigheter i Skellefteå är stort. Många är byggda på 1960-talet, eller tidigare.
Samtidigt ger dagens låga hyresnivåer inte utrymme för en kvalitativ förvaltning som möter den standard hyresgästen efterfrågar. Det är därför relevant att ställa sig frågan vad vi vill att Skellefteå ska vara i framtiden.
En förutsättning för att Skellefteå ska kunna attrahera nya invånare och kompetent arbetskraft är att vi kan erbjuda bra boenden.
Det är inte avsaknad av investeringsvilja hos våra fastighetsägare, utan snarare begränsade resurser, som sätter stopp. Vi måste därför se till att värdesäkra investeringar och skapa incitament för nya exploatörer att etablera sig genom att se till att Skellefteå inte hamnar efter i hyresutvecklingen.
Hyresgästföreningen måste ta sitt ansvar och stärka Skellefteå kommuns ambitioner att skapa tillväxt och bli 80 000 invånare 2030.
I dag låter de sig i stället styras av rädslan för att fastighetsägare ska renovera sina lägenheter och därmed kunna höja hyrorna. Detta hämmar inte bara utvecklingen av kvalitativa boenden utan skickar också signaler om vad Skellefteå vill erbjuda.
Vi tror tvärtom att goda möjligheter till standardförbättringar och hyresgästanpassningar är enda det sättet för att säkra hyresrättens överlevnad och att vi i framtiden ska kunna tillhandahålla boenden för alla.
Diös är en av de fastighetsägare som har påverkats av lokala begränsningar från Hyresgästföreningen. De får långt ifrån samma ersättning för samma standardhöjningar av kök och badrum i Skellefteå som de får i Umeå. Det signalerar inte annat än att det blir lönsammare att satsa i Umeå.
Vi ställer oss därför frågan om det är okej att Hyresgästföreningen har makten att hämma Skellefteås utveckling?
Vi undrar också hur de samtidigt kan anse att de ser till hyresgästens önskemål när de inte tar hänsyn till att hyresgästerna är beredda att betala mer för högre standard.
Utifrån denna problematik är nybyggnation med presumtionshyror det enda sättet att kunna ta ut hyror som motiverar investeringen, vilket bland annat Skebo har anammat. Samtidigt som uppgraderade lägenheter ofta har både bättre läge och bättre standard, men ligger på en lägre hyra.
Finns det bara nyproduktion med presumtiv hyressättning måste en ny bruksvärdesnivå för uppgraderade lägenheter förhandlas fram. Risken är annars stor att bostadsrätter snart är det enda ekonomiskt hållbara boendealternativet. Den dagen det slår igenom är Skellefteå inte längre en stad för alla.
Monika Lundberg
marknadsområdeschef nord, Fastighetsägarna Mittnord
Peter Sörman
näringspolitisk chef, Fastighetsägarna Mittnord
En förutsättning för att Skellefteå ska kunna attrahera nya invånare och kompetent arbetskraft är att vi kan erbjuda bra boenden.