Fackligt lönerace hotar den svenska modellen

Debatt. Att omkullkasta den svenska modellen, utan att presentera något hållbart alternativ som tar ansvar för hela arbetsmarknaden skulle vara ett farligt steg tillbaka in på den väg med skenande lönenivåer och ekonomisk oro som under 1970- och 1980-talen ledde fram till 90-talskrisen.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-03-29 05:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den svenska modellen är hotad.

Hotet kommer inifrån arbetarrörelsen.

När ett antal LO-fack med Byggnads i spetsen vill spräcka märket äventyrar de bärande delar av den svenska modellen.

Sverige är ett litet exportberoende land och detta faktum påverkar inte minst jobben i Västerbotten. Svenska företags export står för närmare hälften av vår BNP. Det är när företagen kan växa som det går bra för Sverige. Det är då jobb skapas och det finns resurser att utveckla välfärden. För att detta ska vara möjligt måste företagen stå sig väl i den globala konkurrensen.

Den svenska modellen handlar om att arbetsgivarna och facken tar ansvar för arbetsmarknaden och Sveriges konkurrenskraft. Ett fundament i modellen är att parterna inom den internationellt konkurrensutsatta industrin sätter märket, en nivå för kostnadsökningar som blir riktmärke för hela arbetsmarknaden.

Ordningen har tjänat oss väl i två decennier och är särskilt viktig i årets avtalsrörelse då företagen måste återta förlorad konkurrenskraft och rusta för framtiden. Nu hotas den svenska modellen av att 6F-förbunden inom LO, med Byggnads i spetsen, vill spräcka märket. Det vore skadligt för Sverige.

Att omkullkasta den svenska modellen, utan att presentera något hållbart alternativ som tar ansvar för hela arbetsmarknaden skulle vara ett farligt steg tillbaka in på den väg med skenande lönenivåer och ekonomisk oro som under 1970- och 1980-talen ledde fram till 90-talskrisen.

Vi ser i stället behov av att utveckla dagens modell.

Den svenska modellen behöver vara öppen för fler medarbetare. När människor fastnar i utanförskap urholkas modellens legitimitet. Trösklarna till arbetsmarknaden måste sänkas, inte minst för unga och nyanlända.

Den svenska modellen måste också vara attraktiv för fler företag och kunna erbjuda den flexibilitet som krävs för att jobb ska skapas i Sverige. Bland annat bör regelverket för konflikter på arbetsmarknaden ses över så att möjligheter att missbruka konfliktvapnet minskar.

Den svenska modellen behöver återigen bygga på djupare förståelse för den internationella konkurrenskraften. För att jobben ska stanna i Sverige måste kostnadsökningarna ta hänsyn till utvecklingen i omvärlden.

I avtalsrörelsen kommer det att visa sig om parterna klarar av att ta sitt ansvar för jobb och konkurrenskraft. Det kräver att den svenska modell vi haft i snart 20 år inte raseras av ett fackligt lönerace, utan utvecklas mot att bli mer inkluderande och välståndsskapande.

Carola Lemne

vd Svenskt Näringsliv

Karina Folkesson

regionchef Svenskt Näringsliv Västerbotten

I avtalsrörelsen kommer det att visa sig om parterna klarar av att ta sitt ansvar för jobb och konkurrenskraft.

Läs mer om