Kritiska röster tystas i Guatemala och dess grannländer. Storföretag bär ett tungt ansvar.
Vi, en svensk delegation från näringsliv, kyrka och biståndsorganisationer, uppmanar svenska företag att använda sitt hållbarhetskunnande och inflytande för att rädda liv.
Att stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter i Centralamerika är världens just nu kanske farligaste jobb. Nyligen mördades miljöaktivisten och urfolksledaren Berta Cáceres för att hon protesterat mot ett dammbygge i Honduras. Kort därefter mördades ytterligare en ledare från samma organisation, Nelson Garcia.
Under förra året registrerades 493 attacker mot människorättsförsvarare bara i Guatemala.
Inte sällan är dessa händelser knutna till företag som bedriver storskaliga investeringar i till exempel gruv- eller dammbyggen. Mot den bakgrunden var vi, representanter för svenska företag, kyrka och biståndsorganisationer, på plats i Guatemala för att uppmärksamma situationen i landet.
Vi har mött företrädare för civilsamhälle, näringsliv och riksdag, och känner stark oro. FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter respekteras inte överhuvudtaget.
Det är statens ansvar att se till att skydda sina medborgare genom lagar och system, men den guatemalanska staten är inte i närheten av att leva upp till sina skyldigheter.
Men vi vet att det finns vägar som leder till en ljusare framtid i regionen. Att stärka kvinnors företagande och entreprenörskap är en. Att påvisa för företagen att konsumenters värderingar om schyssta villkor måste införlivas om de vill vara konkurrenskraftiga och växa på den internationella marknaden är en annan.
I Sverige är hållbarhet och socialt ansvarstagande en självklarhet i många företag, något som styrelser och anställda känner stolthet för. Guatemala och dess grannländer kan göra samma resa, men de behöver övertygas.
Svenska företag som är aktiva i Centralamerika, som Ericsson, ABB och Oriflame, kan spela en viktig roll. Med tryck från investerare med aktier i utvinningsbolagen, och från svenska företag som verkar i och handlar med landet, skapas incitament för förändring.
Vi vill därför uppmana svenska företag att ta en mer aktiv roll i främjandet av en positiv politisk och ekonomisk utveckling i Centralamerika. Skriv ett nytt kapitel i era hållbarhetsredovisningar och visa centralamerikanska företag att det är möjligt att skapa aktieägarvärde, tillväxt och samtidigt bidra till en hållbar utveckling där mänskliga rättigheter, jämställdhet och miljö står i fokus.
Tommy Ohlström