Europa i utkanten när försvarskartan ritas om

Bilden är tydlig: ett formaliserat block med Ryssland och Kina gentemot USA-Japan-Australien.

Foto: TT bild.

Foto: TT bild.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2014-11-27 04:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Medan Europas blickar är riktade mot Rysslands krigföring i östra Ukraina pågår en förskjutning österut när det gäller militär styrka i världen. USA:s president Barack Obama har sedan tidigare meddelat att USA:s militär ska ompositionera sig mot Stillahavsområdet. En hörnsten i detta är byggandet av en ny militärbas på Okinawa samt öppnandet av nya baser i Filippinerna fram till 2024.

Kina, likt Ryssland, genomför en modernisering av sin militära kapacitet, något som även skapar nya allianser. Nyligen meddelade den ryske försvarsministern Sergei Shogu att det ska hållas en fjärde gemensam övning i Medelhavet under våren 2015 och att de två länderna även planerar en gemensam övning i Stillahavsområdet. Tidigare i år slöt Ryssland ett 30-årigt avtal om gasleveranser till Kina med start 2018. I utbyte förväntar sig Kina rysk försvarsteknologi, i form av det ryska stridsflyget SU-35.

Kina har även påbörjat byggandet av en helt ny bas i form av en artificiell ö i Sydkinesiska havet, komplett med nya hamnar och landningsbana, som skulle ge Kina en militär förmåga man inte har haft tidigare.

Även Japan moderniserar sitt försvar, inte minst inom sjöstridsområdet. En utökning av antalet ubåtar och nya fartyg gör att landet under premiärminister Shinzo Abe söker en mer jämlik partnerroll med USA. På hemmaplan har även landets självförsvarsstyrkor, som de kallas sedan 1947, fått en ökad publik profil. Popstjärnor engageras, tecknade serier produceras och för närvarande pågår en kampanj med ett 60-tal unga militärer, såväl män som kvinnor, för att locka unga japaner till försvaret.

Samtidigt växer sig ett annat marint samarbete allt starkare: Australien och Japan undersöker för närvarande möjligheterna att gemensamt utveckla nästa generation av respektive lands ubåtsflotta. På Japans försvarsdepartement finns sedan i våras en avdelning enbart för den australisk-japanska försvarsutvecklingen.

Men positioneringen mellan USA och Ryssland avgränsar sig inte enbart till Asien. Även de två ärkefienderna Indien och Pakistan involveras nu i schackspelet. Relationen mellan Moskva och New Delhi har historiskt sett varit stark, men USA är nu en större handelspartner än Ryssland när det gäller försvarsteknologi. Ryssland har därför meddelat att man söker ett militärt samarbete med Pakistan, som inte enbart ska innehålla försäljning av försvarsmateriel utan även gemensamma militära aktiviteter.

Då Kina sedan tidigare är en stark allierad till Pakistan, är Rysslands närmande logiskt utifrån ett nytt framväxande säkerhetspolitiskt kluster. Bilden är tydlig: ett formaliserat block med Ryssland och Kina gentemot USA-Japan-Australien, inkluderande Filippinerna och Sydkorea. I denna nya världsordning riskerar Europa att bli perifert.

Csaba Bene Perlenberg

Liberal skribent med inriktning på försvars- och säkerhetspolitik

undefined
Foto: TT bild.
Läs mer om