Invandring är samhällsekonomiskt lönsamt, men innebär särskilda utmaningar för ett land som Sverige med små löneskillnader.
Det är budskapet från tre av världens ledande migrationsforskare som Dagens Nyheter intervjuat den senaste veckan.
När statsminister Stefan Löfven(S) och Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batrafår ge sin syn på frågorna talar båda om hur invandringen gör Sverige ekonomiskt starkare. Det intressanta med intervjuerna är dock hur båda duckar för frågorna om utmaningar. (Dagens Nyheter 28/4)
Nationalekonomerna som intervjuats lyfter alla fram jobb med låga löner som nödvändigt för att snabbt få invandrare med lite utbildning in på arbetsmarknaden Framväxten av billiga hushållstjänster gör i sin tur att de välutbildade delarna av befolkningen kan ägna mer tid åt det de är bäst på.
Så ser den ekonomiska vinstkalkylen ut.
Så fungerar det också i ett land som USA med låga minimilöner. I Sverige är situationen emellertid en helt annan. Tvärtom har en av grunderna för svensk ekonomi varit tanken att enkla jobb ska slås ut, för att på så sätt uppmuntra framväxten av mer avancerade jobb.
Konfronterad med dessa frågeställningar, och varför Sverige i dag skulle vara bättre på att få in invandrare på arbetsmarknaden än vad vi varit tidigare, blir Löfvens svar lika talande som tomt: ”Därför att vi har en rödgrön regering, som tror på politikens möjligheter”.
På ett liknande sätt avfärdar statsministern frågorna om framväxten av större ekonomiska klyftor.
Anna Kinberg Batra är mer positivt inställd till enkla jobb, men understryker samtidigt att ”vi i Sverige vill ha ett jämlikt samhälle”.
Intervjuerna bekräftar på så sätt många av farhågorna om bristen på tanke bakom svensk migrationspolitik. Det har funnits en berättigad stolthet över den generösa asylpolitiken, men viljan att anpassa samhället därefter, och acceptera större ekonomisk ojämlikhet, är högst begränsad.
Precis så svårt är dilemmat vi försatt oss i. Konsekvensen lär bli att både utanförskap och dagens ”europeiska miniminivå i flyktingmottagandet” består.
Svend Dahl
fil dr i statsvetenskap och chef på Liberala Nyhetsbyrån
Intervjuerna bekräftar många av farhågorna om bristen på tanke bakom svensk migrationspolitik.