Ett svenskt lärlingssystem skapar tiotusentals nya arbeten

Debatt. Sverige behöver ett fungerande lärlingssystem. Det är alla överens om, såväl näringsliv som politiker.

Not Found2016-06-30 16:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har vi möjlighet att införa ett svenskt arbetsplatsförlagt lärlingssystem för alla, unga, vuxna och nyanlända, anpassat till både små och stora företag.

Sverige behöver ett fungerande lärlingssystem. Det är alla överens om, såväl näringsliv som politiker.

Svenskt näringsliv skriver till exempel i en nyutkommen rapport – ”Så vann Tyskland EM-guldet i jobbskapande – lärdomar för Sverige?” – om behovet av en modern lärlingsutbildning. OECD noterar i sin senaste rapport att Sverige måste bli bättre på lärlingsutbildningar.

Småföretagarnas riksförbund har drivit frågan under lång tid och presenterade nyligen två rapporter; dels en sammanställning av lärlingsutbildningar i andra europeiska länder, dels förslag till ett konkret och hållbart arbetsplatsförlagt lärlingssystem anpassat för svenska förhållanden och villkor.

Småföretagarnas lärlingssystem ska främst ses som ett komplement till det gymnasiala lärlingssystem som infördes 2011. Sverige behöver ett komplement eftersom det finns brister i det nuvarande; dels är det inte anpassat till alla företagsbranscher, dels är både lärlingslönen och ersättningen till företagen för låga.

Målet att skapa 30 000 lärlingsplatser per år har därför inte uppnåtts. Vårterminen 2015 hade endast 7 600 ungdomar en lärlingsplats.

Småföretagarnas riksförbund presenterar ett heltäckande lärlingssystem med:

- 36 000 lärlingsplatser varje år.

- 16 000 kronor/månaden i lärlingslön.

- 67 200 kronor/år i handledarersättning till företaget.

- Total kostnad: 2,4 miljarder kronor/år.

Småföretagarnas förslag till lärlingssystem kan på sikt bli en samhällsekonomisk plusaffär.

Ungdomar som tidigare gått på bidrag börjar i stället en lärlingsutbildning. Unga vuxna som byter yrkesinriktning, och nyanlända, väljer lärlingsutbildning som alternativ till en annan utbildning. Lärlingsutbildningarna genererar skatteintäkter till staten.

Småföretagarnas riksförbund har bjudit in de politiska partierna för samtal kring lärlingsförslaget.

Förhoppningen är att vi gemensamt ska kunna enas om ett heltäckande arbetsplatsförlagt lärlingssystem för att ge unga en möjlighet att få sitt första jobb, ge vuxna chansen att senare i livet byta yrkesinriktning och undvika att nyanlända hamnar i utanförskap.

Leif Svensson förbundsordförande Småföretagarnas riksförbund Maria Boborg-Trané ansvarig socialförsäkringsfrågor Småföretagarnas riksförbund 18541212

Läs mer om