Ett riksdagsår i backspegeln

Krönika. Många händelser som ingen tidigare riksdag hanterat har vi fått vara med om – både på gott och på ont.

Not Found2015-05-27 05:51
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För åtta månader sedan hände någonting som jag aldrig trodde att jag skulle få vara med om.

Jag blev invald som riksdagsledamot för Socialdemokraterna i Västerbotten. Det var en fantastisk känsla som fortfarande finns kvar.

När jag lämnar huset och lugnet i Kusmark på tisdagsmorgnarna och kommer fram till riksdagshuset i ett pulserande Stockholm försöker jag stanna upp och ta in att här spenderar jag tre dagar i veckan för att styra Sverige tillsammans med 348 andra riksdagsledamöter. När tanken drar förbi känns den lika overklig varenda gång. Jag kan konstatera att det är det finaste förtroendeuppdraget en kan få.

Vad har hänt under dessa åtta månader i riksdagen?

Många händelser som ingen tidigare riksdag hanterat har vi fått vara med om – både på gott och på ont.

Det var mäktigt att votera för första gången i kammaren (plenisalen) och rösta ja till en statsminister som har en arbetarebakgrund som svetsare. Den märkligaste proceduren vi haft var när vi skulle votera angående andre vice talman. Missnöjet med detta ligger i Regeringsformen 1 kap: ”Den offentliga makten skall utövas med respekt för alla människors lika värde.”

Det var en cirka tre timmar lång procedur som enligt de gamla riksdagsledamöterna inte inträffat sedan 1700-talet.

När budgeten skulle voteras hände något som aldrig hänt i riksdagens kammare. Att ett parti röstar igenom ett annat partis budget och genom det bröt praxisen för hur landet ska styras är anmärkningsvärt. Sedan stod vi inför ett eventuellt extraval, laddade till tänderna för att knacka dörr och prata politik. Men partierna slöt sig samman vilket resulterade i Decemberöverenskommelsen. Också det något unikt när det kommer till en demokratisk lösning för hur landet ska styras.

För att inte tala om alla andra surrealistiska ”vardagliga” händelser. Informationsmöte med Säpo där de bland annat påpekar att det finns undercoveragenter som jobbar för att komma nära ledamöter och rekrytera oss till diverse uppdrag. Jag är nog redan lite arbetsskadad då jag vid vissa tillfällen sakta går igenom den checklista i huvudet vi fått av Säpo inför och vid vissa kontakter man får i uppdraget.

Det har varit åtta tuffa månader i riksdagen.

Förutom allt detta så har jag jobbat hårt för att sätta mig in i mitt utskottsarbete. Riksdagens kontrollmakt utövas genom konstitutionsutskottet vars uppgift är att granska ministrarnas tjänsteutövning och regeringsärendenas arbetsgång med mera. Jag tänker längre fram berätta mer om mitt arbete i utskottet.

Nu är det ungefär en månads intensivt arbete kvar och sedan hoppas jag att lite sammanhängande ledighet ska infinna sig. Till helgen har Socialdemokraterna partikongress i Västerås. Mycket intressanta politiska frågor ska upp på agendan.

Jag räknar med att hösten kommer att bli minst lika intensiv som 2014. Då behöver batterierna laddas upp på nytt för vem vet vilka historiska inslag som kommer att ske framöver?

Veronica Lindholm socialdemokratisk riksdagsledamot från Kusmark, ledamot i konstitutionsutskottet Det har varit åtta tuffa månader i riksdagen.

Läs mer om