Ett nobelt fredspris

Äntligen får Nobels fredspris inte bara en – utan två – värdiga vinnare. Det var på tiden.

Not Found2014-10-13 05:13
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den norska Nobelkommittén har inte gjort sig känd för sitt goda omdöme när det gäller att utse fredspristagare.

2007 fick Al Gore, före detta amerikansk vicepresident, priset för att ha väckt opinion angående människans påverkan på klimatet – en hedervärd gärning men inte värd ett av världens mest prestigefyllda pris.

2009 var det den amerikanske presidenten Barack Obamas tur. Trots att han inte ens hade suttit ett år på sin post, och trots att han inte hade gjort några större ansträngningar för fred.

Efter att ha famlat i blindo har norrmännen äntligen träffat rätt. På fredagen meddelades att den indiske barnrättskämpen Kailash Satyarthi och den pakistanska utbildningsaktivisten Malala Yousafzai är årets vinnare av Nobels fredspris. Två som på olika sätt har kämpat föredömligt för barns och ungas rättigheter.

Satyarthi har utfört ett idogt arbete för att stoppa barnarbete de senaste 20 åren, och har varit tongivande i kampen för att förhindra utnyttjandet av barn i Indien.

Malala är med sina 17 år den yngsta Nobelpristagaren någonsin. Trots sin ringa ålder har hon uträttat mer än många andra som har mottagit priset. Hon har gjort sig känd som flickornas främsta förkämpe, och till och med gett upphov till seriehjälten ”Burka Avenger”.

Redan som elvaåring slogs Malala för att flickor skulle få gå i skolan, något som talibanerna i hennes hemstad i Pakistan ville förbjuda. Hon blev en av deras främsta motståndare och utsattes för ett mordförsök för två år sedan. Men hon lät sig inte stoppas, utan har fortsatt kampen för flickors rätt till kunskap.

Äntligen får Nobels fredspris inte bara en – utan två – värdiga vinnare. Det var på tiden.

Naomi Abramowicz ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån 18541109FOTO: BERNAT ARMANGUE/RUI VIEIRA/AP PHOTO/TTFOTO: BERNAT ARMANGUE/RUI VIEIRA/AP PHOTO/TT

Läs mer om