Ericsson glömde visst att vidareutbilda personalen

Debatt. Trots att efterfrågan på kompetent arbetskraft nu ökar visar Unionens undersökningar att många företag satsar allt mindre på kompetensutveckling. De anställda förväntas sköta detta på egen bekostnad och utanför betald arbetstid.

Not Found2016-10-06 11:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På tisdagen fick många medarbetare på Ericsson besked om att deras kompetens tagit slut och att de kan tvingas sluta på företaget.

Trots att allt pekar på att kompetensutveckling av de anställda är en avgörande framtidsfråga för konkurrenskraftiga företag går Ericsson i rakt motsatt riktning.

Det vi nu ser är resultatet av en oansvarig personalpolitik och en avsaknad av långsiktiga strategier för hur kompetens ska förvaltas.

Priset får de anställda betala.

Cirka 3 000 personer kan mista sitt jobb. Samtidigt ska Ericsson anställa 1 000 nyutexaminerade personer direkt från universitet och högskolor.

Vad sänder det för signaler?

Bolaget menar att Sverige ska bli ledande i världen på 5G och att det teknikskifte som nu sker också ställer krav på kompetensväxling. Ericsson verkar dock ha missförstått själva innebörden av kompetensväxling eftersom de länge haft möjlighet att förutse den tekniska utvecklingen.

Trots att efterfrågan på kompetent arbetskraft nu ökar visar Unionens undersökningar att många företag satsar allt mindre på kompetensutveckling. De anställda förväntas sköta detta på egen bekostnad och utanför betald arbetstid.

Tvärtom ser Unionen att långsiktigt ägande, gott förvaltande av personal och ansvarstagande för de utmaningar vi står inför är avgörande för att Sverige ska fortsätta vara en av de ledande innovations- och tekniknationerna.

Där får Ericsson bakläxa.

Stig Boman ordförande i Regionstyrelsen, Unionen Västerbotten 18541236

Läs mer om