En skola i toppklass behöver arbetsvillkor i toppklass

Debatt. Rektorer och förskolechefer i Skellefteå måste få rimliga förutsättningar att utföra sitt arbete; att leda lärandet och förskolans/skolans interna processer för ökad måluppfyllelse, motivation och känsla av sammanhang.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-03-09 04:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som chefer på landets största arbetsplats tar rektorer och förskolechefer ansvar för skolans resultat och för barns och elevers kunskapsutveckling.

Vi såg därför, med spänning, fram emot den utredning om rektorernas arbetsvillkor som presenterades våren 2015 och som var gjord av Olof Johansson från Umeå universitet.

Men besvikelsen på utredningen är stor och hoppet ställs nu till lokala politiker i Skellefteå och deras beslut om en skola i toppklass.

Att vara skolledare inom förskola och skola är att ha världens roligaste och viktigaste jobb. Att vara med och leda barns och ungdomars utveckling och lärande är en fantastisk, viktig och stimulerande förmån.

Skolledaruppdraget innebär ett stort ansvar samtidigt som det finns fakta som visar på långa arbetsveckor, för lite tid för det pedagogiska ledarskapet och avsaknad av tid för eftertanke, reflektion och strategisk planering.

Olof Johansson kommer, i sin utredning, med förslag om en rekryteringsutbildning för rektorer, en stärkt rektorsutbildning och en obligatorisk fördjupningsutbildning för skolledare.

Även om vi tror på utbildning tror vi dessvärre inte att det är möjligt att utbilda bort tuffa arbetsvillkor.

Nej, för det behövs annat. Lokalavdelningen av Sveriges Skolledarförbund i Skellefteå hoppas i stället att kommunen tar tag i taktpinnen och gör en bra genomlysning av rektorers och förskolechefers arbetsvillkor och visar sin tro på skolledarskapets betydelse för en skola i toppklass.

En skolledare har i genomsnitt 46 timmars arbetsvecka. Man är, och förväntas i allt högre grad, ständigt vara tillgänglig via e-post, telefon eller sociala media. Detta leder till risker för en ökande ohälsa bland rektorer och förskolechefer.

Genom uppföljningar av skolledarnas arbetstid, och vassa åtgärder mot dessa hälsorisker, kan rektorer och förskolechefer få förutsättningar för att ge ännu större bidrag till en skola i toppklass.

En skolledare i Skellefteå har i genomsnitt 37 underställda. Därför bör en översyn göras över varje skolledares ansvarsområde avseende antal medarbetare, verksamheter, enheter, geografisk spridning och andra faktorer som påverkar uppdragets komplexitet.

Rektorer och förskolechefer i Skellefteå måste få rimliga förutsättningar att utföra sitt arbete; att leda lärandet och förskolans/skolans interna processer för ökad måluppfyllelse, motivation och känsla av sammanhang.

Att ge rektorer och förskolechefer i Skellefteå utrymme att utöva sitt ledarskap vore att ta ett stort kliv mot visionen om en skola i toppklass.

Tommy Lindmark

ordförande Sveriges Skolledarförbund, lokalavdelningen i Skellefteå

Staffan Larsson

sekreterare Sveriges Skolledarförbund, lokalavdelningen i Skellefteå

Även om vi tror på utbildning tror vi dessvärre inte att det är möjligt att utbilda bort tuffa arbetsvillkor.

Läs mer om