En pålitlig välfärd, den svenska modellen

Debatt. En pålitlig välfärd, som omfattar alla, såväl gammal som ung och fattig som rik, är en central del av den svenska modellen.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-04-20 05:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige står inför stora utmaningar, men samtidigt ska vi komma ihåg att utsikterna för den svenska ekonomin är goda. Tillväxten är hög, arbetslösheten faller och det stora budgetunderskott som den förra regeringen lämnade efter sig har minskat kraftigt.

I vårbudgeten som regeringen presenterade för en tid sedan prioriteras det gemensamma samhällsbygget framför stora skattesänkningar och nedskärningar, samtidigt som vi tar hand om omedelbara utmaningar som Sverige står inför.

Redan nu investerar vi 60 miljarder kronor per år i vårt gemensamma samhällsbygge, och i höst lägger vi fram förslag om att stärka välfärden med 10 miljarder kronor årligen till kommuner och landsting. Det blir det största enskilda permanenta tillskottet sedan det allmänna statsbidraget infördes.

För länets kommuner kan det innebära 197 miljoner kronor 2017 och för Västerbottens läns landsting kan det innebära 57 miljoner kronor. En pålitlig välfärd, som omfattar alla, såväl gammal som ung och fattig som rik, är en central del av den svenska modellen.

Det skapar nya jobb i hela landet och innebär många fler lärare, undersköterskor, socialsekreterare och andra viktiga yrkesgrupper i välfärden. Tillsammans med redan genomförda investeringar motsvarar det ökade tillskottet en möjlig ökning på över 30 000 sysselsatta i välfärden. Det tar oss också ett steg närmare målet om EU:s lägsta arbetslöshet.

Människor i vårt land ska känna sig trygga med att lag och ordning upprätthålls. För att stärka tryggheten ges polisen ytterligare resurser för att öka närvaron i utsatta områden och arbetet mot hatbrott prioriteras. Därutöver får Migrationsverket kraftigt utökade resurser i linje med sina prognoser över antalet asylsökande.

I vårbudgeten föreslår regeringen drygt 500 miljoner kronor under 2016 för att ge nyanlända goda förutsättningar att snabbt ta sig in i samhället. Kompetenskartläggning och validering av utländska utbildningar förstärks så att arbetsförmedlare och arbetsgivare lättare kan få en bild av individens kunskaper.

Till reformerna i vårbudgeten hör också ett antal förslag för ett Sverige som håller ihop – för ett öppet och demokratiskt samhälle. Vi förstärker demokratiarbetet och kommunernas arbete mot våldbevakande extremism och mot rasism.

Steg för steg stärks vårt gemensamma samhällsbygge. Fler kommer i arbete. Skolorna anställer. Sverige leder klimatomställningen. Välfärden stärks. Det är en politik som tar ansvar för Sverige och som visar resultat.

Magdalena Andersson(S)

finansminister

Helén Pettersson(S)

riksdagsledamot för Västerbottens län

Isak From(S)

riksdagsledamot för Västerbottens län

Björn Wiechel(S)

riksdagsledamot för Västerbottens län

Veronica Lindholm(S)

riksdagsledamot för Västerbottens län

Jamal Mouneimne(S)

riksdagsledamot för Västerbottens län

Människor i vårt land ska känna sig trygga med att lag och ordning upprätthålls.

Läs mer om