Vi har de senaste veckorna sett en tydlig trend i de utredningar som presenterat sina förslag inom olika delar av näringslivet.
Tre separata utredningar har kommit med långtgående förslag som ska bestraffa entreprenörer som tar risker, vill utveckla sin verksamhet och anställa fler.
Regeringens utredare vill ta bort incitament från de entreprenörer som är viktigast för utvecklingen av vårt näringsliv och strypa deras ambitioner.
Det är fel väg att gå.
Det som är tydligast kopplat till småföretag är beskattningen av fåmansföretag – 3:12-reglerna – som föreslås försämras, framförallt för de minsta företagen.
Som entreprenör och risktagare i ett bolag ska det finnas rimliga möjligheter att ta ut en del av sin eventuella vinst som utdelning, till en lägre skatt än på vanliga löner, precis som alla andra kan göra om man placerar i fonder eller aktier som går med vinst.
Alla företag ger inte en sådan vinst att ägaren kan ta ut en skälig lön. Därför ska det finnas en ”uppsida” för dem som vågar ta risker och vill utveckla sin verksamhet.
Som förslaget nu ser ut kommer entreprenören som äger bolaget att få tillgodoräkna sig en mycket mindre del av de anställdas löner som kapitalbeskattad utdelning. Exempelvis får en enmansföretagare med en årslön på 500 000 kronor sänkt utdelningsutrymme från 250 000 till drygt 100 000 kronor per år.
För att denna ensamföretagare ska få samma utdelningsutrymme som i dag behöver löneuttaget uppgå till 1 300 000 kronor. Dessutom blir regelverket för beräkningen av löneutrymme än mer komplicerat än vad det är i dag.
Det är verkligen inte att stimulera småföretagande och entreprenörer som vill satsa på att anställa fler.
I stället behöver vi gå en annan väg som kan stimulera småföretag att växa. Antingen genom att låta de regler vi har i dag finnas kvar, med vissa förändringar för att förenkla för generationsskiften, och skapa en rättvis hantering även för delägare med en liten ägarandel i ett fåmansföretag.
Det mest kloka vore nog att reformera reglerna med ett tydligt förenklingssyfte:
xx Höj skatten från 20 till 25 procent på utdelningar och reavinster – vilket i praktiken innebär en skatt på 41,7 procent.
xx Ta bort beräkningen av löneunderlag och ge i stället ett fritt utdelningsutrymme så länge man tar ut minst 500 000 kronor i lön per år.
xx För de ägare som inte har möjlighet att ta ut den lönen bibehålls dagens utdelningsutrymme på cirka 160 000 kronor per år.
Det skulle tydligt förenkla regelverket, göra det transparent och stimulera entreprenörer att ta risker och satsa på växande företag.
Samhällsekonomin förbättras inte av snedriktade skattehöjningar och komplicerade regler utan genom enkla regelverk som skapar engagemang och förutsättningar för våra entreprenörer.
Johan Söderberg (M)
Tf oppositionsråd i Skellefteå kommun
Det är verkligen inte attstimulera småföretagande och entreprenörer som vill satsa på att anställa fler.