En koldioxidfri framtid kräver kärnkraft

Krönika. Klimatförändringarnas påverkan på mänskligt liv och miljö är svåröverblickbara, men vi vet att vi håller på att förstöra vår planet. Och det sker i en accelererande hastighet.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-04-25 05:57
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klockan 00.24 svensk tid den 26 april 1986 exploderade reaktor fyra i Tjernobyl.

Ett dygn senare blev uppemot 50 000 invånare i den ukrainska staden Pripjat, intill kärnkraftverket, evakuerade för att aldrig återvända. I dag är platsen en strålskadad spökstad och turistattraktion.

Det är nu 30 år sedan olyckan. Men Tjernobylkatastrofen blev inte den slutpunkt för kärnkraften som många förutspådde, inte ens i det olycksdrabbade Ukraina vars elproduktion i dag till hälften består av kärnkraft.

Ändå är olyckan i Tjernobyl, och den senare Fukushimakatastrofen, exempel som blottat kärnkraftens faror.

Dessvärre är kärnkraft inte det enda sätt att producera energi som är förknippat med faror. Världshälsoorganisationen, WHO, kopplar samman 400 000 för tidiga dödsfall per år med kolkraften. Luftföroreningar som helhet leder till miljontals dödsfall, främst i Kina och Indien.

Samtidigt är klimatet den verkliga framtidsfrågan. Kärnavfall har en lång nedbrytningstid, men de ökade koldioxidutsläppen orsakar en global uppvärmning som av allt att döma är oåterkallelig. Klimatförändringarnas påverkan på mänskligt liv och miljö är svåröverblickbara, men vi vet att vi håller på att förstöra vår planet. Och det sker i en accelererande hastighet.

I Sverige har effektskatten på kärnkraft, som senast höjdes förra sommaren, kombinerat med låga elpriser och krav på nya dyra säkerhetsanordningar gjort kärnkraften olönsam. Det är en potentiell miljökatastrof.

Energikommissionen sitter i detta nu och diskuterar den blocköverskridande energipolitiken. Stora energiinvesteringar kräver långsiktiga spelregler. Nuvarande osäkerhet minskar investeringsviljan och försvårar därmed den gröna omställningen.

Förnybara energislag är den viktigaste delen av en ren energiframtid. Men för att snabbt ersätta de fossila källorna måste Sverige använda sig av alla andra tänkbara alternativ. Då kan man inte skatta bort kärnkraftens låga koldioxidutsläpp.

Tove Mellgren

ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Luftföroreningar som helhet leder till miljontals dödsfall, främst i Kina och Indien.

Läs mer om