En arbetsmarknad för alla

Dagens turordningsregler gör att många arbetsgivare drar sig för att nyanställa. Det drabbar framför allt ungdomar, lågutbildade och nyanlända, som i många fall aldrig får en ärlig chans.

FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT

FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2015-01-05 04:43
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu när nyvalet är avblåst och det politiska käbblet förhoppningsvis kan förpassas till föregående år, är det dags för både regeringen och oppositionen att ta tag i det de är till för: lösa riktiga problem.

Och nej, det handlar inte om huruvida Jonas Sjöstedt (V) kan komma att ta plats i en framtida regering eller vem som tar över efter Jan Björklund (FP). Det handlar om viktiga sakfrågor, och det är lovande att regeringen och Alliansen redan har beslutat om att samarbeta kring försvaret, energin och pensionerna. Dessa områden bör omgående följas av fler, som skolan, integrationen och inte minst arbetsmarknadspolitiken, där framför allt a-kassan och Lagen om anställningsskydd (las) behöver ses över.

Dagens turordningsregler – sist in, först ut – gör att många arbetsgivare drar sig för att nyanställa samt ställer högre krav på utbildning och erfarenhet än de annars skulle ha gjort. Det drabbar framför allt ungdomar, lågutbildade och nyanlända, som i många fall aldrig får en ärlig chans. Dessutom visar undersökningar att fyra av tio skulle vilja byta jobb, men inte gör det, bland annat eftersom de inte vågar. (DN Debatt 2/1 2015)

Det är inte särskilt konstigt. Med dagens lagstiftning blir den som tar steget och byter arbetsgivare den som ryker först om företaget behöver skära ner. Kombinerat med att a-kassan ibland ligger på samma nivå som försörjningsstödet gör det att många stannar kvar på sin arbetsplats, trots att de inte trivs och sannolikt skulle vara mer produktiva någon annan stans.

Det gynnar ingen; varken de som känner sig inlåsta eller de som inte kommer in. Och det gynnar definitivt inte företagen som inte expanderar maximalt, vilket drabbar hela landets ekonomi. Därför är det hög tid att anpassa både a-kassan och las till svensk arbetsmarknad 2015.

Susanne Nyström

ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

undefined
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT
Läs mer om