Skogsbruket i Norrlands inland blir lönsammare och effektivare tack vare satsningar på vindkraftparker.
Vindkraften förutsätter ett bra och väl underhållet vägnät.
Det ger möjligheter för skogsägarna att bedriva ett mer rationellt skogsbruk.
Ett exempel på hur skogsbruket påverkats positivt är vindkraftparkerna Björkhöjden 1 och Björkhöjden 2 utanför Ramsele i Sollefteå kommun.
När vindkraftparken med sina 90 vindkraftverk invigdes i juni 2016 hade länsväg 969 från Ramsele mot länsgränsen till Jämtland på 22 kilometer rustats upp och blivit BK1-klassad. Dessutom hade 80 kilmeter skogsbilvägar i området byggts/restaurerats för att klara tunga transporter och har numera BK1-status.
Det aktuella området, på cirka 20 000 hektar, består av cirka 17 000 hektar produktiv skogsmark. Tack vare att cirka tio mil väg fick en väsentlig standardhöjning i samband med etablerandet av vindkraftparkerna blir skogsbruket mer effektivt och lönsamheten förväntas öka.
Den årliga skogstillväxten i området är drygt 55 000 skogskubikmeter.
Det motsvarar i runda tal drygt 1 150 timmerbilstransporter per år.
Tidigare var det bara under några få vintermånader som vägarna kunde användas för timmertransporter. Det var bara när väg 969 och skogsbilvägarna var tillfrusna som de hade tillräckligt hög bärighet. I och med etableringen av vindkraftparkerna rustades vägarna upp för att klara de nödvändiga transporterna till byggplatserna.
När vindkraftparker byggs förutsätter det att vägnätet med skogsbilvägar rustas upp.
Tack vare detta har vägarna nu tillräckligt hög bärighet för att kunna användas i skogsproduktionen året runt.
Det innebär att skogsindustrier och sågverk får tillgång till skogsråvara från Ramseleskogarna året runt och inte bara under några få vintermånader.
För entreprenörerna som avverkar och för åkerierna som transporterar timret innebär det att de har möjlighet att sprida sina åtaganden över hela året. Inte bara under vintermånaderna när avverkningsmöjligheterna många gånger är begränsade på grund av mängden snö i skogen.
För de många skogsägarna i området, såväl privata som stora skogsbolag, innebär det att man kan planera för avverkning och leverans när efterfrågan är som störst under året. Man är inte beroende av när vägarna håller för timmertransporter.
Andra mervärden för skogsbruket efter vindkraftetableringar:
- Värdet på skogsfastigheterna väntas kunna öka i framtiden när skogsbruket blir såväl lönsammare som effektivare tack vare vindkraften.
- Bättre och mer långsiktig planering för skogsbruket när det kan göras i årscykler.
- Ett upprustat och utbyggt nät av skogsbilvägar till vindkraftparkerna ger ökade möjligheter till friluftsliv i skog och mark.
Det här exemplet gäller en vindkraftpark i nordvästra Ångermanland. Men är applicerbart på andra vindkraftsprojekt runt om i Norrlands inland.
Och insatsen är bestående. Vindkraftverken har en livslängd på 25 år som kan förlängas efter reinvesteringar.
Det innebär att vägstandarden är garanterad under minst lika lång tid vilket skapar långsiktighet i planeringsarbetet för den viktiga skogsnäringen.
Erik Löfgren, projektkommunikatör ”Vindkraft – generator för hållbar utveckling”